В'ячеслав Богуслаєв. Джерело: Вікторія Рощина

ВАКС задовольнив позов Мін'юсту щодо стягнення в дохід держави активів Богуслаєва

Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) задовольнив позов Міністерства юстиції про застосування санкції щодо колишнього президента "Мотор Січ" В’ячеслава Богуслаєва та колишнього топ-менеджера компанії Петра Кононенка. Йдеться про стягнення у дохід держави активів цих осіб.

У четвер, 18 квітня, ВАКС розглядав позовну заяву Мін'юсту. Тож у дохід держави стягнуто корпоративні права на "Мотор банк", "Мотор Гарант", "Вінницький авіаційний завод" та інші підприємства, також нерухомість, земельні ділянки, грошові кошти, розміщені на рахунках, зброя й інші активи.

Водночас щодо конфіскації окремих активів "третіх осіб" ВАКС відмовив. Адвокати В'ячеслава Богуслаєва подали апеляцію на це рішення суду.

Справа В'ячеслава Богуслаєва: що відомо

У серпні 2022 року колишній керівник підприємства "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв обговорював таємний план для реалізації схеми постачання двигунів у РФ через Китай зі своїм підлеглим — начальником департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства Олегом Дзюбою. Також було оприлюднено нові факти злочинної діяльності колишнього президента АТ "Мотор Січ" В’ячеслава Богуслаєва. Контррозвідка та слідчі Служби безпеки викрили дані, які вказують на можливу співпрацю Богуслаєва з країною-агресором.

10 травня 2023 року В’ячеслав Богуслаєв попросив додати його до списку на обмін з Росією. Йому інкримінують пособництво державі агресору, колабораційну діяльність, сприяння діяльності терористичної організації та протидію ЗСУ.

Як відомо, 22 січня Мін'юст подав позов до ВАКС про стягнення в дохід держави активів Богуслаєва та Кононенка. Відомство просило стягнути у цих осіб, пов’язаних бізнес-зв’язками, понад 30 одиниць нерухомого майна (житлових / нежитлових приміщень, земельних ділянок), корпоративні права більше ніж 10 юридичних осіб, серед яких 100% частки у статутних капіталах ТДВ СК "Мотор-Гарант", ТОВ "Вінницький авіаційний завод", ТОВ "Вертольоти МСБ", 2 000 000 штук простих іменних акцій емітента акціонерного товариства "Мотор-Банк", їх частки в статутному капіталі ТОВ "Фірма "Жекон", а також грошові кошти на рахунках в АТ "ПУМБ" та АТ "Мотор-Банк", майнові права, зокрема на торговельні марки та патенти на промислові зразки, а також чималу кількість вогнепальної зброї.

Нагадаємо, що 17 квітня колишньому президенту компанії "Мотор Січі" В'ячеславу Богуслаєву продовжили запобіжний захід. Він перебуватиме під вартою до 10 червня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.04.2024 13:41