Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Зеленський підписав закон про мобілізацію

У вівторок, 16 квітня, президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Він вступить в дію через місяць.

Відповідний документ опублікували на сайті Верховної Ради України.

Як зазначається у картці законопроекту про мобілізацію №10449, документ відправили на підпис глави держави 16 квітня. Уже через кілька годин його повернуто з підписом від президента. Через місяць закон набуде чинності.

Скріншот з сайту ВР

Скріншот з сайту ВР

Варто зазначити, що Верховна Рада 11 квітня схвалила в другому читанні законопроект про мобілізацію. "За" проголосували 283 народних депутатів. При цьому норму про демобілізацію виключено з документа.

Основні положення закону про мобілізацію

  • Замість строкової служби вводиться базова військова служба терміном п’ять (у мирний час) і три (у воєнний час) місяці. Українці віком до 24 років зможуть обирати рік і період проходження базової служби.
  • Запроваджується базова загальновійськова підготовка. З 2025 року вона стане елементом навчання у навчальних закладах, проводитиметься у вишах усіх форм власності.
  • Не потрібно буде йти в ТЦК, щоб оновити дані. Це можна зробити онлайн в особистому кабінеті або у ЦНАПі. Громадяни, які перебувають на військовому обліку, можуть в добровільному порядку створити особистий електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного чи резервіста.
  • Залишається норма про право на демобілізацію людей з інвалідністю, а також демобілізація у зв’язку зі звільненням з полону (якщо військовослужбовець не висловлює бажання продовжити службу).
  • Визнані обмежено придатними мають повторно прийти військово-лікарські комісії.
  • Військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50% від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки.
  • Ті, хто отримав II-III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (крім військовослужбовців), мають пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби.
  • Щодо консульських послуг за кордоном, то протягом 60 днів потрібно оновити персональні дані в ТЦК. При цьому зробити це можна дистанційно електронною поштою, телефоном або через е-кабінет.
  • Обмеження права кермування авто для ухилянтів від військової служби. Однак є винятки.
  • Під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліцейський здійснюватиме фото- та відеофіксацію процесу надання та перевірки документів із застосуванням технічних приладів і засобів фото- та відеофіксації.
  • Необхідність обов'язково мати при собі військово-обліковий документ і показати його на вимогу представника ТЦК, поліцейського чи ДПСУ. Потрібно на період мобілізації усім громадянам віком від 18 до 60 років, що перебувають на обліку (чи зняті з нього).

Нагадаємо декілька днів тому в The New York Times з’явилася стаття про те, що в Україні демографічна криза загрожує мобілізації. Чоловіки віком від 18 до 30 років — це представники найменш численного покоління за всю історію незалежності країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.04.2024 15:55