Фото: Pirveli

Акції проти закону про "іноагентів": у Тбілісі почались затримання протестувальників (відео)

У понеділок, 15 квітня, поліція Тбілісі затримала щонайменше чотирьох людей на акції протесту проти так званого закону про "іноагентів". Він викликав обурення громадськості в Грузії.

Про це повідомляє опозиційний телеканал Pirveli. За даними джерела, поліція Тбілісі затримала щонайменше чотирьох осіб на акції протесту. Наразі не з’ясовані обставини затримання людей.

Варто зазначити, що міністерство внутрішніх справ Грузії офіційно не підтверджувало затримання мітингувальників, але попередило, що в разі відмови підкоритись "законним вимогам поліції" поліція "застосує спеціальні засоби для підтримання громадського порядку".

Журналісти з місця подій повідомляють, що правоохоронці попереджають протестувальників за допомогою гучномовців. На них люди відповідають піснями.

Законопроект "Про прозорість іноземного впливу": що відомо

У березні 2023 року засідання комітету парламенту Грузії з юридичних питань, де заявлено обговорення проєктів закону про "іноагентів", розпочалося із сутичок між депутатами.

Як зазначалося, на початку квітня виконавчий секретар керівної партії "Грузинська мрія" Мамука Мдінарадзе заявив про повернення уряду до розгляду законопроекту про "іноагентів". Через повторне ініціювання законопроекту в Тбілісі відбулися акції протестів. Критики вважають його аналогом ухваленого у 2012 році в Росії законодавства про "іноземних агентів".

Грузинська влада каже, що нічого спільного з російським законом у представленому законопроекті немає. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наголосила, що накладе вето на закон про іноземних агентів у разі його ухвалення.

Своєю чергою ООН, Європа та США закликали  уряд Грузії відкликати повторно ініційований законопроект про "іноземних агентів".

Нагадаємо, у парламенті Грузії 15 квітня під час обговорення законопроекту "Про прозорість іноземного впливу" сталася бійка між депутатами. Законодавці мають різне бачення щодо так званого закону про іноагентів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.04.2024 00:03