Протести польських перевізників. Джерело: rmf24.pl

Ситуація на кордоні не зміниться: польські перевізники розпочнуть нову акцію протесту

Польські перевізники продовжать блокування кордону з Україною. Така акція розпочнеться 18 грудня і, ймовірно, триватиме до 8 березня.

 Про це повідомляє RMF 24.

"Пропускна здатність переходу в Дорогуську становить приблизно 650 вантажівок на добу. Тому неважко підрахувати, що в черзі опиниться приблизно вдвічі більше водіїв, ніж під час попереднього протесту", — кажуть перевізники.

Один із лідерів протесту Павел Озигала наголосив, що блокування кордону може тривати до 8 березня.

Українські водії обурені цією ситуацією: вимагають, щоб їх випустили з Польщі, а потім вже заблокували в'їзд у країну. За даними джерела, польські водії в ідентичній ситуації по інший бік кордону. Їх прибирають із системи електронної черги, скасування якої є однією з вимог польських перевізників.

Раніше повідомлялось, що 16 грудня на польсько-українському кордоні помер водій вантажівки. Вона стояла в черзі через протести польських перевізників. Це вже третій летальний випадок від початку страйків.

Чому польські водії блокують кордон з Україною

Польські далекобійники, які бачать конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. 

Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу. Проте організатори протесту пропускають через кордон легкові автомобілі, гуманітарні та військові вантажі. З 1 грудня до акції польських водіїв приєдналися й далекобійники у Словаччині, які заблокували основний прикордонний перехід між Словаччиною та Україною.

Нагадаємо, що вже з понеділка, 18 грудня, польські перевізники можуть знову розпочати блокування польсько-українського прикордонного пункту в Дорогуську. Відповідне рішення ухвалив Крайовий суд у Любліні. Він розглянув апеляцію польських перевізників на рішення мера Дорогуської громади Войцеха Сави, який не погодився на протест. Суд переконаний, що рішення не узгоджується із законом про збори.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 17.12.2023 18:41