Протести польських перевізників. Джерело: rmf24.pl

Польським перевізникам дозволили блокувати кордон: рішення суду

Вже з понеділка, 18 грудня, польські перевізники можуть знову почати блокування польсько-українського прикордонного пункту в Дорогуську. Відповідне рішення ухвалив Крайовий суд у Любліні. 

Про це повідомляє "Радіо Люблін".

За даними джерела, суд розглянув апеляцію польських перевізників на рішення мера Дорогуської громади Войцеха Сави, який не погодився на протест. Суд переконаний, що рішення не узгоджується із законом про збори.

Варто відзначити, що рішення підлягає негайному виконанню, але війт може його оскаржити. Мер Дорогуська поки не знає, чи подаватиме апеляцію.

"Я ще не вирішив, чи буду оскаржувати постанову суду. У мене є на це 24 години. Обґрунтування ми ще не отримали, чекаємо на обґрунтування і лише тоді зможемо оскаржити це рішення", — заявив посадовець.

Войцех Сава переконаний, що його рішення про заборону протестів було правильним.

"Навіть сьогодні, якщо подивитися, вже є велика черга до Дорогуська, яка буде збільшуватися. Я вважаю, що це буде велика загроза безпеці", — зазначив мера Дорогуської громади.

Про намір повернутися на кордон заявив лідер польських протестувальників Рафал Меклер.

"Суд відхилив рішення війта гміни Дорогуська. Ми повертаємося на кордон!" — написав він на своїй сторінці у Facebook.

Чому польські водії блокують кордон з Україною

Польські далекобійники, які бачать конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. 

Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу. Проте організатори протесту пропускають через кордон легкові автомобілі, гуманітарні та військові вантажі. З 1 грудня до акції польських водіїв приєдналися й далекобійники у Словаччині, які заблокували основний прикордонний перехід між Словаччиною та Україною.

Нагадаємо, що рух вантажного транспорту на пункті пропуску "Дорогуськ — Ягодин" заблокувала польська вантажівка, яка перегородила дорогу. Польські перевізники стверджують, що вона зламалася. Однак згодом вдалося стабілізувати ситуацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.12.2023 23:52