Протести польських перевізників. Джерело: rmf24.pl

У Польщі перевізникам заборонили розпочати нове блокування кордону з Україною

Мер польського Дорогуська Войцех Сава заборонив перевізникам влаштувати нову акцію протесту на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ" на кордоні з Україною. Вони пообіцяли подати ще одну заявку на протести.

Про це повідомив RMF24. Журналісти нагадали, що цей контрольно-пропускний пункт розблокований з понеділка, проте 13 грудня учасники страйків заявили про намір знову закрити для вантажівок під'їзд до кордону.

Зокрема, організатор минулого страйку подав нову офіційну заявку на повторну акцію протесту з 18 грудня. Однак місцева влада не схвалила ініціативу перевізників. Зокрема, мер Дорогуська заборонив знову влаштовувати блокаду.

Відкликаючи дозвіл на акцію протесту перевізників на під'їзді до прикордонного переходу з Україною, Войцех Сава послався на законодавчу причину — загрозу майну у значних розмірах. Це містить фінансові втрати підприємців.

Польські водії заявили, що звернуться до суду, а також подадуть 14 грудня нові заявки на протести в декількох місцях. На оскарження рішення мера вони мають сім днів.

Чому польські водії блокують кордон з Україною

Польські далекобійники, які бачать конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. 

Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу. Проте організатори протесту пропускають через кордон легкові автомобілі, гуманітарні та військові вантажі. З 1 грудня до акції польських водіїв приєдналися й далекобійники у Словаччині, які заблокували основний прикордонний перехід між Словаччиною та Україною.

Нагадаємо, що рух вантажного транспорту на пункті пропуску "Дорогуськ — Ягодин" заблокувала польська вантажівка, яка перегородила дорогу. Польські перевізники стверджують, що вона зламалася. Однак згодом вдалося стабілізувати ситуацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.12.2023 23:30