Фото: мережа X Олександра Кубракова

На кордоні України з Польщею відновили стабільний рух вантажівок, — Кубраков

На пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ" на українсько-польському кордоні, який розблокували 11 грудня, вдалося відновити стабільний рух транспорту. 

Про це повідомив перший віце-прем'єр-міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

"З моменту, як було розблоковано цей один з найзначніших вантажних пунктів пропуску, вже минула доба. За цей час протестувальники намагалися фізично утруднити рух транспорту, але завдяки місцевій владі стабільний рух було відновлено", — написав міністр у мережі Х.

За його словами, з 11 грудня в Україну в'їхало понад 350 вантажівок, на територію Польщі — понад 200 фур.

"Очікувана пропускна спроможність — 1200 вантажівок загалом в обох напрямках на добу. Ми працюємо над досягненням цієї цифри", — додав Кубраков.

Чому польські водії блокують кордон з Україною

Польські далекобійники, які бачать конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. 

Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу. Проте організатори протесту пропускають через кордон легкові автомобілі, гуманітарні та військові вантажі. З 1 грудня до акції польських водіїв приєдналися й далекобійники у Словаччині, які заблокували основний прикордонний перехід між Словаччиною та Україною.

Нагадаємо, що словацькі перевізники повідомили про продовження блокади кордону з Україною на переході "Вишнє Нємецке — Ужгород". Вона відновилася з понеділка, 11 грудня. Блокада стартувала о 15:00 — і триватиме доти, доки не задовольнять вимоги перевізників. Кордон заблокують для вантажних перевезень, водночас пасажирський рух обмежувати не будуть.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 12.12.2023 21:12