Фото: nta.ua

Блокування польського кордону: скільки вантажівок стоять у черзі

Станом на ранок 19 листопада на українсько-польському кордоні у чергах перебувають 2900 вантажних транспортних засобів через блокування руху польськими перевізниками.  

Про це розповів речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

"Рух для вантажівок продовжує блокуватися польськими перевізниками. Зрештою, вони пропускають за годину по кілька вантажівок в обох напрямках, як тих, які їдуть з території Польщі, так і тих, які їдуть на територію цієї країни", — зазначив він.

Зазначається, що 1200 автомобілів перебувають на напрямку до пунктів пропуску "Ягодин" та "Краківець", ще 500 автівок очікує в напрямку "Рави-Руської". Демченко також зауважив, що перевізники з огляду на ситуацію намагаються обирати інші напрямки, де вони можуть більш-менш швидко перетнути кордон, що своєю чергою додає скупчення до черг. 

"До прикладу на напрямку пункту пропуску "Шегині" на території Польщі перебуває близько 1300 вантажівок, які очікують можливості проїхати в напрямку України, і орієнтовно 400 вантажівок сукупно очікують на напрямках пунктів пропуску "Устилуг" та "Смільниця", — додав Демченко.

Страйки на кордоні між Польщею та Україною: вимоги протестувальників

6 листопада польські перевізники розпочали страйк на польсько-українському кордоні. Протести водіїв ускладнили рух для вантажівок.

У Державній прикордонній службі перерахували перелік вимог протестувальників. Частина з них мають технічний характер, проте інша частина стосується принципових, засадничих для України речей.

Ключова вимога — повернення системи видачі дозволів для роботи в країнах Євросоюзу українських перевізників. Після початку повномасштабної війни Європейський Союз пішов на безпрецедентні кроки для підтримки української економіки та на рік скасував необхідність отримання українцями згаданих дозволів. А влітку цього року ЄС продовжив дію цієї норми до червня 2024 року. Тепер польські перевізники вимагають скасувати цю пільгу у принципі та повернути стару дозвільну систему.

Ще одна вимога — посилення правил перевезень за сертифікатом Європейської конференції міністрів транспорту.

Нагадаємо, 13 листопада Україна провела перемовини з польськими перевізниками щодо розблокування кордону. Поки що до спільного знаменника сторони не дійшли.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.11.2023 13:59