Фото ілюстративне зі соцмереж

Блокада польських перевізників на кордоні. Чи дали результат переговори в понеділок?

У понеділок, 13 листопада, Україна провела перемовини з польськими перевізниками щодо розблокування кордону. Поки що до спільного знаменника сторони не дійшли.

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури України Сергій Деркач.

"Емоційний день. Завершили тривалі перемовини з польською стороною для розблокування кордону. Дякую нашим перевізникам, Державній прикордонній службі, Державній митній службі та Консульству за підсилення наших позицій. Працюємо однією командою", — розповів він у своїх соцмережах.

За його словами, ключове, що вимагають протестувальники, — повернутися до системи дозволів на вантажні перевезення. Це питання, яке не обговорюється на таких зустрічах.

"І принципово для нас: "транспортний безвіз" має тривати та бути пролонгованим. Як мінімум доти, допоки не настане наша перемога. Абсурдність вимоги в тому, що польські протестувальники звертаються не до свого уряду, а хочуть, щоб Україна звернулась до ЄС щодо дозволів", — наголосив заступник міністра інфраструктури.

Він додав, що інші питання протестувальників не цікавлять. Тож українська влада намагається шукати компроміси, щоби збільшити пропускну спроможність і виконувати вже укладені меморандуми, але це складно.

"Запропонували польській владі запустити смуги для порожніх вантажівок на пропускних пунктах "Угринів — Долгобичів" і "Грушів — Будомєж". Чекаємо відповідь вкотре. Ми не відступаємо та наполягаємо: блокада кордону — це порушення низки угод. І кордон має бути розблокованим негайно", — підсумував Сергій Деркач.

Водночас The Guardian повідомив, що польські перевізники відмовилися розблокувати кордон з Україною за підсумками переговорів з українськими чиновниками.

"Ми не досягнули угоди. Українська сторона не бере до уваги наші вимоги", — заявив організатор акції протесту в прикордонному місті Дорохуськ Рафал Меклер.

Як відомо, минулого тижня польські перевізники розпочали блокувати три контрольно-пропускні пункти на кордоні з Україною. Вони зазначали, що можуть розблокувати контрольно-пропускні пункти лише за виконання таких умов:

  • повернення дозволів для українських перевізників;
  • посилення вимог перевезень у рамках ЄКМТ (сертифікатів Європейської конференції міністрів транспорту);
  • заборони реєстрації у Польщі компаній з капіталом із-за меж Євросоюзу;
  • отримання доступу до української системи "Шлях";
  • окремих черг для машин з Євросоюзу в системі "єЧерга";
  • виділення окремих черг для порожніх авто.

Нагадаємо, що станом на кінець минулого тижня внаслідок страйку польських перевізників на українсько-польському кордоні з обидвох боків перебувало понад 20 тисяч транспортних засобів. Ці протести впливають на економіку не лише України та Польщі, а й інших країн.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.11.2023 09:20