Фото: ДПСУ

Страйк польських перевізників: на кордоні заблоковано понад 20 тисяч машин

Внаслідок страйку польських перевізників, на українсько-польському кордоні з обох сторін заблоковані понад 20 тисяч транспортних засобів. Ці протести впливають на економіку не лише України та Польщі, а й інших країн.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства відновлення України.

Відомо, що віце-прем’єр-міністр з відновлення — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков обговорив із міністром інфраструктури Польщі Анджеєм Адамчиком блокування кордону польськими протестувальниками.

"Зараз заблокованими з обох сторін є понад 20 тисяч транспортних засобів. Зазнає збитків економіка не лише України чи Польщі, а й інших країн, які не можуть перевозити товари та порушують свої договірні зобов’язання",  йдеться в повідомленні.

У відомстві наголосили, що Україна з повагою ставиться до права на протест та готова до конструктивного діалогу для вирішення ситуації.

"Про це ми неодноразово наголошуємо на всіх рівнях. Разом з тим зазначимо, блокування кордону польськими протестувальниками порушує логістичні шляхи, що вже впливає як на економіку України, так і Європейського союзу. Ключове — жодні зміни чи скасування Угоди про лібералізацію не обговорюється", — додали у прес-службі.

Також у міністерстві підкреслили, що готові допомогти польським колегам вирішити ситуацію з блокуванням кордону, надати всі відповідні роз'яснення та провести зустрічі за потреби.

Страйки на кордоні між Польщею та Україною: вимоги протестувальників

6 листопада польські перевізники розпочали страйк на польсько-українському кордоні. Протести водіїв ускладнили рух для вантажівок.

У Державній прикордонній службі перерахували перелік вимог протестувальників. Частина з них мають технічний характер, проте інша частина стосується принципових, засадничих для України речей.

Ключова вимога — повернення системи видачі дозволів для роботи в країнах Євросоюзу українських перевізників. Після початку повномасштабної війни Європейський Союз пішов на безпрецедентні кроки для підтримки української економіки та на рік скасував необхідність отримання українцями згаданих дозволів. А влітку цього року ЄС продовжив дію цієї норми до червня 2024 року. Тепер польські перевізники вимагають скасувати цю пільгу у принципі та повернути стару дозвільну систему.

Ще одна вимога — посилення правил перевезень за сертифікатом Європейської конференції міністрів транспорту.

Нагадаємо, речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко заявив, що дії протестувальників можуть вплинути на переправлення через кордон гуманітарних вантажівЗа його словами, ускладнений рух продовжує фіксуватися на трьох напрямках, це пункти пропуску з українського боку — Ягодин, Краківець та Рава-Руська. Страйкарі пропускають по одній або кілька машин на годину.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.11.2023 20:59