Фото: ДПСУ

Польські перевізники на двох пунктах пропуску повністю заблокували рух вантажівок: у ДПСУ пояснили, чим це загрожує

Польські перевізники на двох пунктах пропуску повністю заблокували рух вантажівок. Дії протестувальників можуть вплинути на переправлення через кордон гуманітарних вантажів. 

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко під час брифінгу в "Медіацентрі Україна — Укрінформ".

"Звісно скупчення може впливати і на рух необхідних для України вантажів, хоч і учасники акції зазначали, що вони не блокуватимуть рух гуманітарних вантажів, палива, швидкопсувних вантажів", — заявив він.

За його словами, ускладнений рух продовжує фіксуватися на трьох напрямках, це пункти пропуску з українського боку — Ягодин, Краківець та Рава-Руська. Страйкарі пропускають по одній або кілька машин на годину. 

"Натомість періодично ми чуємо інформацію, що учасники цієї блокади повідомляють, що все ж таки вони будуть, можливо, пропускати лише по одній автівці в годину, і тут не залежатиме навіть вантаж, які перевозитимуть вантажівки", — додав Демченко.

Страйки на кордоні між Польщею та Україною: вимоги протестувальників

У Державній прикордонній службі ще 2 листопада попередили українців, що польські перевізники страйкуватимуть на кордоні. Також у службі перерахували перелік вимог протестувальників. Частина з них мають технічний характер, проте інша частина стосується принципових, засадничих для України речей.

Ключова вимога — повернення системи видачі дозволів для роботи в країнах Євросоюзу українських перевізників. Після початку повномасштабної війни Європейський Союз пішов на безпрецедентні кроки для підтримки української економіки та на рік скасував необхідність отримання українцями згаданих дозволів. А влітку цього року ЄС продовжив дію цієї норми до червня 2024 року. Тепер польські перевізники вимагають скасувати цю пільгу у принципі та повернути стару дозвільну систему.

Ще одна вимога — посилення правил перевезень за сертифікатом Європейської конференції міністрів транспорту.

Нагадаємо, 6 листопада польські перевізники розпочали страйк на польсько-українському кордоні. Протести водіїв ускладнили рух для вантажівок.

Додамо, посол України в Польщі Василь Зварич вважає, що протест перевізників Польщі на кордоні з Україною може мати попереджувальний характер та тривати недовго. На його думку, більшість вимог страйкарів нереальні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.11.2023 15:05