Фото ілюстративне. Джерело: politic.karpat.in.ua

Польські перевізники-страйкарі вимагають нереальні речі щодо України

Протест перевізників Польщі на кордоні з Україною може мати попереджувальний характер та тривати недовго. Більшість вимог страйкарів нереальні.

Таку думку висловив посол України в Польщі Василь Зварич в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"Це вже маленька перемога, оскільки протест, який планувався на сьогодні, перенесли на 6 листопада. Є також сигнали про те, що це може бути одноденний попереджувальний страйк. Тому зараз усі зусилля спрямовані на те, щоби досягнути певних компромісів і пояснити, що переважна більшість вимог нереальні", — зазначив посол.

За його словами, як приклад, перевізники незадоволені скасуванням дозвільної системи для далекобійників з України в рамках транспортного безвізу. Водночас це угода між нашою країною та Євросоюзом. Зокрема, польським перевізникам також не потрібні вищезгадані дозволи всередині ЄС.

"Інша їхня вимога має певний дискримінаційний вимір, оскільки вони вимагають преференцій у момент перетину кордону на польських чи європейських номерах. А перевезення здійснюють представники інших країн, наприклад, Туреччини. Тому ми не можемо задовольнити ці вимоги, спробуємо переконати їх, що такі методи з блокуванням кордону є контрпродуктивними", — додав він.

Зварич зазначив, що влада Польщі також це розуміє та намагається переконати своїх перевізників у тому, що вони не повинні заважати руху через кордон.

"Віримо, що здоровий глузд переможе, польські перевізники дослухаються та намагатися відстоювати свої інтереси в інший спосіб", — сказав посол.

Нагадаємо, що Державна прикордонна служба України 2 листопада попередила про можливе ускладнення руху для вантажівок на кордоні з Польщею. Це, ймовірно, відбуватиметься через протести польських перевізників. Польські перевізники мають намір блокувати рух вантажного транспорту в напрямку пунктів пропуску "Ягодин-Дорогуськ", "Краківець-Корчова", "Рава-Руська-Гребенне". Ускладнення руху можливе як на в’їзд до Польщі, так і на виїзд. Польські протестувальники заявляють про готовність тримати блокаду до двох місяців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.11.2023 16:19