Фото: visnyk.lutsk.ua

Українців попередили про можливе ускладнення руху на кордоні з Польщею: у чому причина

Державна прикордонна служба України попередила про можливе ускладнення руху для вантажівок на кордоні з Польщею. Це, ймовірно, відбудеться через протести польських перевізників.

Про це повідомила прес-служба відомства. Акція протесту може розпочатися з п’ятниці, 3 листопада.

Польські перевізники мають намір блокувати рух вантажного транспорту в напрямку пунктів пропуску "Ягодин-Дорогуськ", "Краківець-Корчова", "Рава-Руська-Гребенне". Ускладнення руху можливе як на в’їзд до Польщі, так і на виїзд. Як повідомляли, польські протестувальники заявляють про готовність тримати блокаду до двох місяців.

Перелік вимог протестувальників чималий. Частина з них мають технічний характер, проте інша частина стосується принципових, засадничих для України речей.

Ключова вимога — повернення системи видачі дозволів для роботи в країнах Євросоюзу українських перевізників. Після початку повномасштабної війни Європейський Союз пішов на безпрецедентні кроки для підтримки української економіки та на рік скасував необхідність отримання українцями згаданих дозволів. А влітку цього року ЄС продовжив дію цієї норми до червня 2024 року. Тепер польські перевізники вимагають скасувати цю пільгу у принципі та повернути стару дозвільну систему.

Ще одна вимога —  посилення правил перевезень за сертифікатом Європейської конференції міністрів транспорту.

Україна хоче відкрити чотири нові пункти пропуску на кордоні з Польщею

Україна веде переговори щодо відкриття чотирьох нових пунктів пропуску на кордоні із Польщею. Окрім того, Україна обговорює з Румунією дозвіл на проїзд вантажного транспорту.

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач у жовтні повідомляв, що Україна веде переговори щодо відкриття чотирьох нових пунктів пропуску на кордоні із Польщею. Окрім того, Україна обговорює з Румунією дозвіл на проїзд вантажного транспорту.

За його словами, йдеться про відкриття двох прикордонних пунктів на Волині — "Адамчуки-Збереже" та "Млинище-Сліпче", а також на Львівщині — "Варяж-Усьмеж" і "Белз-Будинін". Також очікується відкриття прикордонного пункту у Львівській області "Нижанковичі-Мальховіце", який наразі працює на тимчасовій інфраструктурі винятково для порожніх вантажних транспортних засобів.

Він нагадав, що у серпні прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповідав, що Україна та Польща розпочали реалізацію ініціативи, згідно з якою на кордоні між країнами запустять єдині пункти пропуску.

Нагадаємо, що раніше громадяни України при перетині кордону могли пред'являти документи в "Дії". Відтепер при собі потрібно мати й фізичний документ у вигляді пластикової картки або паперової книжечки. За словами начальника відділу організації прикордонного контролю штабу Західного регіонального управління Держприкордонслужби України Ігоря Матвійчука, працівники ДПСУ все частіше виявляли факти підробки програмного забезпечення додатка "Дія" та фальшиві документи в ньому. Особливо це стосується чоловіків, які хочуть перетнути кордон.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 02.11.2023 12:59