Фото ілюстративне. Джерело: politic.karpat.in.ua

Україна обговорить із Польщею та Єврокомісією можливе блокування кордону

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України ініціювало зустріч з Польщею та Єврокомісією щодо ймовірного перекриття кордону. Вона запланована на вівторок, 31 жовтня.

Про це розповіли на сайті відомства. Українське міністерство звернулося до Міністерства інфраструктури Польщі та Директорату з питань мобільності Єврокомісії щодо проведення зустрічі зі всіма залученими сторонами, щоби розв'язати питання з виконанням меморандумів про пропускну спроможність українсько-польських пунктів пропуску.

"Ми отримали повідомлення про ймовірне блокування пунктів пропуску з боку польських перевізників. Наша позиція полягає в тому, що такі страйки та блокування шкодять всім: як українським, так і польським перевізникам. Ми вдячні польському народу за постійну підтримку нашої держави в умовах повномасштабної війни та готові до діалогу з рівноцінним представленням інтересів перевізників обидвох країн", — заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

Відомо, що зустріч з директоратом Єврокомісії запланована на сьогодні, 31 жовтня. На ній сторони мають напрацювати спільні рішення, які допоможуть збільшити пропускну спроможність та забезпечити стабільну роботу кордону.

Заступник міністра додав, що завдяки системі єЧерга та постійній комунікації з митною та прикордонною службами Україна бачить слабкі місця кордону, де насправді не виконуються укладені меморандуми. Лише у жовтні виконання меморандумів складає 50%, тоді як, до прикладу, у червні цей показник був на рівні 65%.

"На це, звичайно, є об’єктивні причини, до прикладу, ремонті роботи, проте в умовах сезонного збільшення експорту та морської блокади ми повинні забезпечити стабільну та ритмічну роботу кордону, щоб як наші, так і іноземні водії могли точно знати, коли перетнуть кордон, а економіка працювала. Особливо зважаючи на потребу забезпечити роботу "Шляхів солідарності", — підсумував Деркач.

Нагадаємо, що Україна веде переговори щодо відкриття чотирьох нових пунктів пропуску на кордоні із Польщею. Йдеться про відкриття двох прикордонних пунктів на Волині — "Адамчуки-Збереже" та "Млинище-Сліпче", а також на Львівщині — "Варяж-Усьмеж" і "Белз-Будинін".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 31.10.2023 16:20