Фото: ДПСУ

Страйк польських перевізників: на більшості пунктів пропуску почалося ускладнення руху

У понеділок, 6 листопада, польські перевізники розпочали страйк на польсько-українському кордоні. Протести водіїв ускладнили рух для вантажівок.

Про це повідомили у прес-центрі Державної прикордонної служби України.

"Після 13-ї години відбулося поступове блокування руху вантажного транспорту у напрямку пунктів пропуску "Ягодин-Дорохуськ", "Краківець-Корчова", "Рава-Руська-Хребене". Ускладнення руху можливе як на в’їзд до Польщі, так і на виїзд", — зазначають у ДПСУ.

За даними прес-центру, організатори протесту планують пропускати по одному вантажному автомобілю на годину, а також вантажні автомобілі з вантажами безпекового, гуманітарного характеру, ті, які перевозять тварин, продукти, що швидко псуються тощо.

До того ж раніше у Волинській митниці заявили, що паралізовано роботу митного поста "Ягодин".

"Товари 1-24 груп УКТ ЗЕД, які слідують через Польщу транзитом і щодо яких в сусідній країні встановлене ембарго, не підлягатимуть пропуску зовсім. Це зменшить товаропотік через Ягодин в середньому у 25 разів, порівняно з оптимальною кількістю транспортних засобів, що мають прийматись митними та прикордонними органами кожної зі сторін протягом доби. Ця кількість затверджена міжнародними Меморандумами між Україною та Польщею", — йдеться у повідомленні.

Страйки на кордоні між Польщею та Україною: вимоги протестувальників

2 листопада у ДПСУ попередили українців, що польські перевізники страйкуватимуть на кордоні. Також у службі перерахували перелік вимог протестувальників. Частина з них мають технічний характер, проте інша частина стосується принципових, засадничих для України речей.

Ключова вимога — повернення системи видачі дозволів для роботи в країнах Євросоюзу українських перевізників. Після початку повномасштабної війни Європейський Союз пішов на безпрецедентні кроки для підтримки української економіки та на рік скасував необхідність отримання українцями згаданих дозволів. А влітку цього року ЄС продовжив дію цієї норми до червня 2024 року. Тепер польські перевізники вимагають скасувати цю пільгу у принципі та повернути стару дозвільну систему.

Ще одна вимога — посилення правил перевезень за сертифікатом Європейської конференції міністрів транспорту.

Нагадаємо, 3 листопада посол України в Польщі Василь Зварич заявив, що протест перевізників Польщі на кордоні з Україною може мати попереджувальний характер та тривати недовго. На його думку, більшість вимог страйкарів нереальні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 06.11.2023 16:54