КПП "Вишнє-Нємецке", Словаччина. Українсько-словацький кордон із сторони Вишнього Німецького. Фото: Вікіпедія

Словацькі перевізники з понеділка відновлюють блокаду кордону з Україною

Словацькі перевізники повідомили про продовження блокади кордону з Україною на переході "Вишнє Німецьке — Ужгород". Вона розпочнеться з понеділка, 11 грудня.

Про це йдеться в заяві Союзу автомобільних перевізників Словаччини (UNAS).

Блокада стартує о 15:00 — й триватиме доки не будуть задоволені вимоги перевізників. Кордон заблокують для вантажних перевезень, водночас пасажирський рух обмежувати не будуть.

У Союзі автомобільних перевізників Словаччини наголошують, що рішення про продовження блокади було ухвалено "на підставі оцінки отриманої інформації та її впливу на ринок автомобільного транспорту Словаччини".

Основною вимогою UNAS є скасування "транспортного безвізу", що діє між Європейським Союзом та Україною з 1 липня 2023 року (він скасовує для українських перевізників отримувати дозволи для роботи на ринку Євросоюзу).

Попередня блокада словацьких перевізників кордону з Україною

На території Словаччини 1 грудня було розпочато блокування руху вантажівок через пункт пропуску "Вишнє Нємецке", що суміжний українському пункту пропуску "Ужгород". Метою протесту було приєднання до польських перевізників. Вони вимагали від Брюсселя запровадити дозволи на перевезення для українських транспортних засобів, оскільки європейські компанії не можуть з ними конкурувати — це те ж саме, що вимагають протестувальники на кордоні Польщі з Україною.

4 грудня о 22:00 словацькі протестувальники, які блокували рух вантажівок через пункт пропуску "Вишнє Нємецьке", завершили акцію. Причиною цього стало занепокоєння щодо безпеки та доступу екстрених служб після того, як деякі далекобійники, які чекали в черзі, що розтягнулася на десятки кілометрів, погрожували перекрити дороги далеко від прикордонного переходу, що перекриє доступ до місцевих сіл на цьому шляху.

Нагадаємо, голова комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що блокування чотирьох пунктів пропуску на українсько-польському кордоні спричинило зниження експорту товарів на 40%. При цьому державний бюджет України втратив 9,3 мільярда гривень через недонадходження митних платежів. 

Як відомо, польські далекобійники від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають повернення спецдозволів, які б обмежували в'їзд українських вантажівок до ЄС. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Європейського Союзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 11.12.2023 00:16