Фото: Pixabay

Блокада кордону з Україною: євродепутати закликали Дуду і керівництво ЄС до дій

До президента Польщі Анджея Дуди та керівників інституцій Європейського Союзу звернулась група євродепутатів із закликом вжити кроків з метою зупинити блокаду кордону з Україною польськими перевізниками. Такі дії сусідньої країни грають на руку Російській Федерації.

Текст звернення до лідера Польщі, голів Єврокомісії, Європейської ради, Європарламенту та двох єврокомісарів оприлюднив у соцмережі X литовський євродепутат Андрюс Кубілюс.

Євродепутати запевняють, що ця блокада послаблює здатність України захищатися від агресії РФ, оскільки військове обладнання і компоненти для його виготовлення завозяться через кордон. Так само дії польських протестувальників ускладнюють доставлення гуманітарної допомоги від європейських волонтерів.

Також автори звернення звертають увагу, що дії польських перевізників нагадують іншу блокаду — ту, яку здійснила країна-агресор, закривши вільний доступ до українських портів Чорного моря.

"Блокада польсько-українського кордону схожа до російської та нездатність польського уряду вжити кроків для її зупинки ганьбить людей у всьому ЄС, в тому числі й Польщі", — йдеться у повідомленні євродепутатів.

Європейські політики називають цю ситуацію повністю неприйнятною і такою, що слугує інтересам Кремля та псує репутацію ЄС.

"Як члени Європарламенту ми не можемо мовчки стояти осторонь, коли одна з найважливіших чеснот ЄС солідарність, солідарність з Україною, зазнає шкоди", – стверджують вони.

Євродепутати також вказують на значні економічні збитки для України, спричинені блокадою. Вони наголошують, що на польських перевізників треба покласти відповідальність у частині компенсації Україні цих збитків. Крім того, на думку євродепутатів, відсутність належної реакції на "польську блокаду" заохочує інших до ідентичних дій.

"Рішення про спрощення доступу українських вантажівок до ЄС було ухвалене на рівні Євросоюзу, тому кроки в напрямку розв'язання проблеми також мають вживатися на рівні ЄС", — йдеться у листі.

Чому польські водії блокують кордон з Україною

Польські далекобійники, які бачать конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. 

Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу. Проте організатори протесту пропускають через кордон легкові автомобілі, гуманітарні та військові вантажі. З 1 грудня до акції польських водіїв приєдналися й далекобійники у Словаччині, які заблокували основний прикордонний перехід між Словаччиною та Україною.

Нагадаємо, що заблоковані на кордоні з Польщею вантажівки "Укрзалізниця" доправлятиме в Україну контейнерними потягами. Над проектом компанія працювала два тижні. У складі потяга 23 платформи, на які завантажили 13 тягачів із напівпричепами. Потяг курсує за маршрутом Скнилів (Україна) — Славкув (Польща).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.12.2023 13:59