Фото: ДПСУ

Страйки польських перевізників: "Укрзалізниця" переправлятиме заблоковані на кордоні фури поїздами

Заблоковані на кордоні з Польщею вантажівки "Укрзалізниця" доправлятиме в Україну контейнерними поїздами.

Про це повідомила прес-служба компанії.

"Укрзалізниця" відправила до Польщі перший контрейлерний поїзд з вантажівками. Над проектом компанія працювала два тижні. У складі поїзда 23 платформи, на які було завантажено 13 тягачів з напівпричепами", — йдеться у повідомленні.

Поїзд курсує за маршрутом Скнилів (Україна) — Славкув (Польща). Митне та прикордонне оформлення вантажу проходить на залізничному прикордонному переході "Ізов — Грубешів".  Наразі ще існують формальні питання щодо швидкого перетину польського кордону, і фахівці вже працюють над прискоренням процесу.

Аналогічні рейси будуть організовані й у зворотному напрямку. Зі станції Славкув фури прямують до місця призначення вже автошляхом. 

"Трансфер водіїв автівок з точки завантаження на залізничну платформу в точку розвантаження забезпечується автобусом. Щоб замовити перевезення вантажівки контрейлерним поїздом з України, потрібно звернутися до філії "Центр транспортного сервісу "Ліски" АТ "Укрзалізниця", у зворотному напрямку — до UZ Cargo Poland", — наголосили в УЗ.

Чому польські водії блокують кордон з Україною

Польські далекобійники, які бачать конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. 

Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу. Проте організатори протесту пропускають через кордон легкові автомобілі, гуманітарні та військові вантажі. З 1 грудня до акції польських водіїв приєдналися й далекобійники у Словаччині, які заблокували основний прикордонний перехід між Словаччиною та Україною.

Нагадаємо, голова комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що блокування чотирьох пунктів пропуску на українсько-польському кордоні спричинило зниження експорту товарів на 40%. При цьому державний бюджет України втратив 9,3 мільярда гривень через недонадходження митних платежів.

Також 5 грудня посли країн Балтії у Варшаві висловили польській владі своє невдоволення тим, що їхні водії вантажівок блокують рух вантажного автотранспорту на польсько-українському кордоні. Поляки такими діями підривають здатність України продовжувати війну з Росією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 07.12.2023 20:42