Данило Гетманцев. Джерело: "Слуга народу"

Скільки втратив держбюджет України через блокування польського кордону: відповідь Гетманцева

Блокування чотирьох пунктів пропуску на українсько-польському кордоні спричинило зниження експорту товарів на 40%. При цьому державний бюджет України втратив 9,3 мільярда гривень через недонадходження митних платежів.

Про це заявив голова комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"Це потужний удар по нашій економіці та по нашому експорту. Ми маємо на 40% зменшення експорту через відповідні сухопутні пункти пропуску. Маємо заяву від перевізників про втрати у 400 мільйонів євро тільки за перші два тижні цієї блокади", — зазначив він.

За його підрахунками, за результатами листопада український бюджет втратив 9,3 мільярда гривень від недонадходження митних платежів.

"Це величезні гроші, які недоотримала армія та які конче нам зараз потрібні", — наголосив Гетманцев.

Він додав, що на теперішній момент також є недовиконання плану з митниці на 19%, хоча у жовтні фіксували перевиконання. За словами Гетманцева, уряди країн, перевізники яких блокують кордон, не повинні очікувати, поки ситуація стане критичною.

"Вони мають зрозуміти, що ця ситуація б'є по них. Послаблюючи Україну, вони зміцнюють нашого спільного противника та призводять до того, щоби він потужніше вдарив по їхніх же економіках. Зважаючи на те, що блокуванням займаються маргінальні політичні сили, які точно не представляють більшість у цих країнах, переконаний у тому, що на цьому тлі не треба гратися в політику, а виконувати європейський закон, який дозволяє вільний рух транспортних засобів територією Євросоюзу", — зауважив він.

Нагадаємо, вчора заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач заявив, що всі заходи щодо розблокування кордону з Польщею Україна виконала. Стосовно цих кроків раніше були домовленості з Європейською комісією та Варшавою. За його словами, у питанні блокади кордону вже є зрушення, оскільки відкрили пункт пропуску "Угринів — Долгобичув".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.12.2023 12:32