Фото: "Слуга народу"

Як блокування кордонів позначилось на фінансуванні української армії: Гетманцев оприлюднив цифри

Лише за листопад державний бюджет України недоотримав 9,2 мільярда гривень. Це сталось через блокаду кордонів у країнах, що межують з нашою державою.

Про це в ефірі телемарафону повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За словами посадовця, ці гроші мали піти на фінансування армії. Водночас надходження від податкової перевищують план, але не можуть перекрити втрати від митниці.

"З одного боку, ми маємо вже традиційне перевиконання бюджету з боку державної податкової служби на 700 мільйонів гривень у листопаді й на 15,5 мільярда гривень з початку року. З іншого боку, ми маємо невтішні результати щодо митниці. Це мінус 9,2 мільярда гривень за листопад, мінус 19% до плану. Причиною є саме блокування переходів і кордонів, до якого вдалися словаки, поляки", — сказав Гетманцев.

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики вбачає у таких діях сусідніх країн "недружню" поведінку, яка напряму впливає на фінансування української армії.

"Я не хочу говорити слово "диверсія", яку вчиняють деякі громадяни дружніх нам країн стосовно нашого бізнесу. Це конкретні цифри, які не надходять до нашого бюджету. А все, що надходить до бюджету як податки, йде на безпеку, оборону, армію. Це пряме недофінансування нашої армії внаслідок таких недружніх дій", — сказав політик.

Які цифри показувала митниця до блокади

Ще до початку блокади, у жовтні, митниця показувала перевиконання плану платежів до держбюджету. У листопаді були всі причини теж розраховувати на перевиконання, але корективи внесли саме дії країн-сусідів.

"Якщо ситуація на кордонах нормалізується, гадаю, наздоженемо ці гроші. Принаймні скоротимо відрив. Але насправді це дуже серйозна проблема і дуже болючий удар, звідки ми не очікували. Абсолютно не розумію позицію урядів цих держав, які нібито навіть підтримують протестувальників замість того, щоб навести реальний нормальний лад", — резюмував Гетманцев.

Нагадаємо, Верховна Рада 9 листопада ухвалила в цілому закон про державний бюджет на 2024 рік. Зокрема, практично 50% видатків у 2024 році підуть на оборону та безпеку України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.12.2023 18:34