Новий "спосіб блокування" від польських перевізників. Скріншот із відео

Рух вантажівок через пункт пропуску "Дорогуськ — Ягодин" знову заблоковано (відео)

Рух вантажного транспорту на пункті пропуску "Дорогуськ — Ягодин" заблокувала польська вантажівка, яка перегородила дорогу. Польські перевізники стверджують, що вона зламалася.

Відповідне відео в соціальних мережах опублікували українські перевізники.

Речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко в коментарі "Українській правді" підтвердив, що на трасі з боку польського пункту пропуску "Дорогуськ" справді перебуває вантажівка, яка унеможливлює рух вантажного транспорту через кордон у бік України.

Що стало причиною появи вантажівки на дорозі та що призвело до блокування руху вантажівок, українським охоронцям кордону не відомо.

Раніше віце-прем’єр-міністр із відновлення — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков заявляв, що 11 грудня блокада контрольного пункту пропуску "Ягодин — Дорогуськ" завершилася. З 14:00 там відновили стабільний рух вантажівок.

Він розповів у середині дня, що в напрямку до України проїхали 15 транспортних засобів — вони на пункті пропуску. Також 25 вантажівок оформлюються — прямуватимуть у бік Польщі.

Він додав, що задля розблокування провели десятки зустрічей, перемовин на всіх можливих рівнях. За його словами, це була складна робота, але вона ще не завершена.

Чому польські водії блокують кордон з Україною

Польські далекобійники, які бачать конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. 

Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу. Проте організатори протесту пропускають через кордон легкові автомобілі, гуманітарні та військові вантажі. З 1 грудня до акції польських водіїв приєдналися й далекобійники у Словаччині, які заблокували основний прикордонний перехід між Словаччиною та Україною.

Нагадаємо, що словацькі перевізники повідомили про продовження блокади кордону з Україною на переході "Вишнє Нємецке — Ужгород". Вона відновилася з понеділка, 11 грудня. Блокада стартувала о 15:00 — і триватиме доти, доки не задовольнять вимоги перевізників. Кордон заблокують для вантажних перевезень, водночас пасажирський рух обмежувати не будуть.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 11.12.2023 21:26