Фото: latifundist

Французький суд втретє переніс розгляд справи Жеваго

Французький суд переніс розгляд справи українського бізнесмена-втікача Костянтина Жеваго. Нове засідання заплановане на 16 березня.

Про це повідомляють ЗМІ.

За даними журналістів, французьке міністерство юстиції та Слідча палата запросили додаткові документи від української сторони, які наразі не надійшли.

Водночас сам Жеваго заявив, що довіряє європейській системі правосуддя та переконаний, що будь-яке рішення буде справедливим. 

Справа Жеваго

За запитом Державного бюро розслідувань 28 грудня французькі правоохоронці затримали Костянтина Жеваго в елітному курорті Куршевель. Раніше в межах розслідування кримінального провадження Жеваго було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України, також підозри повідомлені низці топменеджерів банку. Вони організували механізм розтрати 113 млн доларів США фінансової установи, чим завдали шкоди інтересам держави та вкладників банку.

На сьогодні накладено арешт на майно підозрюваного олігарха, а також пов’язаних з ним юридичних осіб. Зокрема, акції його підприємств на сотні мільйонів гривень корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості. Також, накладено арешт на майно інших юридичних осіб, які пов’язані з колишнім депутатом. Серед іншого, це 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир.

Ще у жовтні 2020 року арештовані активи, вартістю понад 300 млн гривень, були передані до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

В Україні Жеваго загрожує позбавлення волі на строк до 12 років.

Зазначимо, що 30 грудня стало відомо, що Костянтин Жеваго залишив посаду директора і вийшов з ради директорів Ferrexpo.

На попередньому засіданні, 6 січня, французький суд ухвалив рішення щодо запобіжного заходу для затриманого раніше народного депутата України шести скликань, акціонера банку АТ "Банк "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго. Йому дозволили вийти під заставу в 1 мільйон євро ще до рішення щодо екстрадиції.

Нагадаємо, 2 лютого один із топ-менеджерів Полтавського гірничо-збагачувального комбінату отримав підозру від Служби безпеки України. Комбінат входить до складу групи компаній Ferrexpo та належить українському олігарху-втікачу Костянтину Жеваго.

Читайте також: Справа Жеваго. Чому екстрадиція олігарха важлива для України?

Політика, 02.02.2023 19:44