Фото: Pixabay

Грузинський уряд ухвалив важливе для українців рішення

У Грузії продовжено термін перебування громадян України, які не мають візи. Постанова набирає чинності з моменту опублікування. Вона поширюється на громадян, які в'їхали на територію країни з 24 лютого 2024 року.

Про це повідомляє урядовий сайт Грузії.

"Громадяни України мають право в'їжджати в Грузію без візи й перебувати там протягом повних 3 років", — зазначають в грузинському уряді.

Раніше, а саме 11 квітня, посол Європейського Союзу у Грузії Павло Герчинський заявив, що так званий законопроект про "іноземних агентів", який у першому читанні затвердив грузинський парламент, не збігається з цінностями ЄС, тому Тбілісі може серйозно ускладнити свій процес приєднання до Європи. Важливо зазначити, що документ підтримали 83 депутати, проти не голосував ніхто.

"Законопроект "про іноагентів" несумісний із нормами та цінностями Європейського Союзу", — наголосив дипломат.

Критики вважають законопроект аналогом прийнятого 2012 року в Росії законодавства про "іноземних агентів". Влада Грузії каже, що нічого спільного з російським законом у цього законопроекту немає.

Одним із суперечливих положень законопроекту є стаття, згідно з якою Мін'юст Грузії може провести моніторинг для "виявлення організації, яка проводить інтереси іноземної сили або для перевірки виконання будь-якої вимоги" закону. Підставою для моніторингу може стати письмова заява, яка є доносом.

Нагадаємо, що 15 квітня поліція Тбілісі затримала щонайменше чотирьох людей на акції протесту проти так званого закону про "іноагентів". Він викликав обурення громадськості в Грузії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.04.2024 12:40