Фото ілюстративне. Джерело: СБУ

Прикріплювали електричні кабелі до вух: українець вперше подав позов про російські катування до суду Аргентини

Громадянин України подав скаргу до Федерального суду в місті Буенос-Айрес (столиця Аргентини) проти російських окупантів, які катували його. Чоловік попросив не називати його імені через побоювання за свою родину, яка все ще перебуває на окупованих Росією територіях. 

Про це повідомляє Reuters. 

Українець звинувачує в тортурах окупантів, які керували центром ув'язнення на Півдні України, де, за його словами, його утримували, і начальника на роботі, який співпрацював з рашистами.

"Мене затримали на роботі. Потім мене катували. Застосовували електрум. Це було неймовірно боляче, тому я втратив свідомість. Мені пощастило вижити. Багато людей досі там", — йдеться у позові.

У скарзі йдеться про те, що електричні кабелі були прикріплені до вуха та пальця чоловіка. Його та інших утримували в камерах площею 10 квадратних метрів, по 12-20 осіб у камері. Москва заперечує вчинення воєнних злочинів в Україні, а міністерство оборони Росії відмовилося від коментарів щодо цієї ситуації

Головний юридичний радник постраждалого Ібрагім Олабі сказав, що чоловіка допитували та катували приблизно 20 днів. Згодом його звільнили без пред’явлення звинувачень, він зумів втекти на підконтрольну Україні територію.

Якщо аргентинський суд прийме скаргу українця, це буде перша справа про ймовірні воєнні злочини Росії в Україні, яку порушили поза межами Євросоюзу або Сполучених Штатів Америки.

"Сьогоднішнє подання — важливий історичний крок. Ми зробимо все від нас залежне, щоб допомогти аргентинському правосуддю в його прагненні до правди та справедливості", — сказав керівник відділу воєнних злочинів Офісу генерального прокурора Юрій Бєлоусов.

Reuters вказує, що торік слідча комісія ООН виявила, що застосування Росією тортур на окупованих територіях було широко поширеним і систематичним. Експерти встановили, що тортури застосовували здебільшого в слідчих ізоляторах російської влади щодо осіб, яких звинувачують в шпигунстві на користь України.

Нагадаємо, що у лютому Міжнародний суд ООН в Гаазі визнав свою юрисдикцію у справі України проти Російської Федерації щодо геноциду. Судовий процес може просуватися далі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.04.2024 01:19