Суд ООН. Джерело: DW

Позов України проти Росії щодо геноциду: Міжнародний суд ООН продовжить розгляд справи

Міжнародний суд ООН в Гаазі 2 лютого визнав свою юрисдикцію у справі України проти Російської Федерації щодо геноциду. Судовий процес може просуватися далі.

Про це повідомляє Reuters.

За даними джерела, судді постановили, що справа, яку Україна порушила проти Росії за звинуваченням у геноциді за кілька днів після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року, може рухатися далі.

За даними "Укрінформ", Міжнародний суд ООН визнає, що він має юрисдикцію розглядати запит України про те, що вона не порушувала зобов’язань за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, і що цей запит є прийнятним.

Римський статут Міжнародного кримінального Суду

Міжнародний договір, що заснував Міжнародний кримінальний суд. Ухвалений на дипломатичній конференції в Римі 17 липня 1998 року та набрав чинності з 1 липня 2002 року. Станом на вересень 2019 року Римський статут підписали всього 155 держав (Україна — 20 січня 2000 року), але ратифікували 123 держави. Не підписали та не ратифікували його Китай, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан й деякі інші країни. Росія та США підписували статут, але згодом відкликали підпис.

Римський статут встановлює основи функціонування МКС та визначає його юрисдикцію щодо найважливіших міжнародних злочинів, таких як геноцид, військові злочини, злочини проти людяності. Україна визнала юрисдикцію МКС з двох питань заявами Міністерства закордонних справ України, поданими 17 квітня 2014 року щодо справ Майдану і 8 вересня 2015 року щодо злочинів проти людяності і воєнних злочинів, вчинених на її території. Наприкінці березня 2022 року правнича спільнота України запустила інформаційну кампанію із закликом до ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду. На важливості ратифікації цього документу для України наголосили в організації Human Rights Watch наприкінці квітня того ж року.

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт диктатора Володимира Путіна та уповноваженого президента Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Тепер російський президент Володимир Путін має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину — незаконної депортації та переміщення українських дітей. Його мають заарештувати за межами Росії та передати до міжнародного суду.

У Міністерстві зовнішніх справ Росії відреагували на видачу Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт Путіна. Там заявили, що ці документи не мають жодного значення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.02.2024 19:43