Колаж: "Букви"

Міжнародний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна

Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт диктатора Володимира Путіна та уповноваженого президента Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової. 

Про це повідомляє Internatiol Criminal Court.

У суді стверджують, що Володимир Путін несе відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення, зокрема дітей, і незаконного переміщення їх з окупованих територій України до Росії. На думку суду, існують розумні підстави вважати, що Путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за ці злочини і за вчинення дій спільно з іншими особами. Також зазначається, що Путін неспроможний здійснювати належний контроль над цивільними та військовими підлеглими, які вчинили такі дії.

Такі самі обвинувачення висунули і в сторону уповноваженого президента Росії з прав дитини Марії Олексіївни Львової-Бєлової. 

Палата попереднього провадження визнала, що ордери на арешти є таємними, щоб захистити потерпілих і свідків, а також забезпечити розслідування. Водночас у Палаті зауважують, що депортація населення триває й досі, тому обізнаність громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшому вчиненню злочинів. 

Вищезазначені ордери на арешт видані за поданими прокуратурою клопотаннями 22 лютого 2023 року.

Міжнародний кримінальний суд звертається до держав-учасниць Римського статуту з проханням про арешт та про передачу осіб до суду. Своєю чергою країна, яка отримала запит, має невідкладно вживати ці заходи.

Нагадаємо, Україна 4 березня підписала із партнерами угоду про створення Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії Російської Федерації. Центр повинен розпочати свою роботу у Гаазі влітку 2023 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.03.2023 17:23