Фото: armyinform

Скандал із закупівлями для ЗСУ: звільнено директора Департаменту закупівель

Директора департаменту закупівель Міністерства оборони України Богдана Хмельницького у зв'язку зі скандалом навколо закупівель продуктів харчування для військовослужбовців. 

Про це повідомила голова антикорупційного комітету Верховної Ради Анастасія Радіна.

"Звільнено директора департаменту закупівель Міністерства оборони Хмельницького і профільного заступника міністра Шаповалова", — написала на фейсбуці нардеп.

Радіна зауважила, що харчування військових здійснюється за контрактами минулого року.

"Разом із колегами перевіримо документи і ціни. Наскільки я розумію, оприлюднений журналістами документ відповідає додатку до одного з нових контрактів Міноборони, які ще не вступили в силу. Міноборони повідомило, що в цьому та інших контрактах ними виявлено помилки, і для їх виправлення відбуваються перевірки та експертиза цін", — зазначила Радіна.

Вона додала, що ціни в контрактах, які ще не набули чинності і перебувають на експертизах, різні в різних постачальників, проте деякі ціни справді відрізняються від ринкових не на краще.

"Міністерство пояснює це складовими послуги харчування, зокрема транспортними послугами та "припуском" на інфляцію", - додала вона.

Радіна наголосила, що держава має змінити підхід до закупівель на тлі нинішньої ситуації.

"Держава не має витрачати час і гроші на експертизу цін після укладання угод (і після публічного скандалу чи то справді виявлення помилки). І закупівлю товару можливо і необхідно побудувати так, щоб ціни все ж наближалися до ринкових, а не зростали за рахунок додаткових послуг і ще невідомо чого. Перший крок ми з колегами вже зробили - зареєстрували законопроєкт №8381 щодо повернення певної прозорості в оборонні закупівлі", - зазначила вона.

Заразом голова антикорупційного комітету Верховної Ради зауважила, що міністерство не має юридичних претензій до автора журналістського розслідування.

Скандал із закупівлями для ЗСУ

Минулого тижня журналісти опублікували інформацію, яка свідчить про нібито фінансові махінації Міноборони. Зокрема ЗМІ повідомили, що міністерство начебто закладає на продукти для військових удвічі більшу ціну, ніж вона є насправді.

У відомстві назвали це маніпуляцією та повідомили, що готують матеріали до Служби безпеки України "з метою проведення розслідування щодо поширення завідомо неправдивих відомостей, які заподіюють шкоду інтересам оборони в особливий період".

Сам Олексій Резніков заявив, що оприлюднена в ЗМІ інформація про зловживання під час закупівель харчування для війська є маніпуляцією.

Водночас у НАБУ повідомили, що почали відповідне кримінальне провадження ще до розголосу в ЗМІ.

Нагадаємо, 23 січня Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки провів засідання щодо скандалу з Міноборони. Очільника відомства залишили на посаді.

24 січня заступник міністра оборони України В’ячеслав Шаповалов подав у відставку.

Війна, 25.01.2023 13:23