Аріна Літвінова. Джерело: "Радіо Свобода"

У судді ліквідованого Окружного адмінсуду Києва знайшли російський паспорт: розслідування "Схем"

Суддя ліквідованого Окружного адміністративного суду міста Києва Аріна Літвінова має російський паспорт. Станом на 2002 рік вона уже була громадянкою Росії.

Про це йдеться у статті проекту "Схеми", пише "Радіо Свобода".

Згідно з витягом з автоматизованої системи "Роспаспорт", Літвінова, яка має чинний статус судді, стала громадянкою Росії 22 липня 2002 року у місті Єкатеринбург. Причина набуття громадянства — заміна паспорта громадянина СРСР. Журналісти з’ясували, що на той час вона вже працювала суддею у Вищому арбітражному суді України. 

Журналісти "Схем" знайшли інформацію про громадянку Росії Аріну Літвінову з такою ж датою народження, як в української судді, із зазначенням даних її російського паспорта. Там же вказано її місце реєстрації в Єкатеринбурзі, яке збігається із вказаним у витягу з системи "Роспаспорт", де також є її фотографія.

Фото: "Радіо Свобода"

Станом на квітень 2024 року російський паспорт, на ім'я Аріни Літвінової значиться серед недійсних, оскільки вона не замінила його на новий по досягненню 45-річчя у 2022 році. Проте не отримання нових документів не означає втрату громадянства РФ, адже порядок офіційного виходу із нього, відповідно до Федерального закону РФ "Про громадянство РФ" передбачає окрему процедуру зі зверненням до органів російської влади.

Також на сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів журналісти знайшли анкету судді Літвінової, яку вона заповнювала, коли проходила кваліфікаційне оцінювання. Це було у 2018 році. На запитання, чи має вона громадянство іншої держави, вона відповіла заперечно.

 Фото: "Радіо Свобода"

До того ж "Схеми" звернули увагу на схожість підпису у формі 1П на отримання паспорта РФ на ім’я Аріни Літвінової з підписами, які містяться в досьє судді.

Що каже Аріна Літвінова про своє громадянство

Сама Аріна Літвінова на запитання журналістів про російське громадянство у телефонній розмові коротко відповіла: "Це якась провокація". Цією фразою вона завершила розмову та на подальші телефонні дзвінки та повідомлення не відповіла.

Як встановили "Схеми", батьки Літвінової також мають російське громадянство. Мати судді відмовилася спілкуватися із журналістами, а батько у відповідь на запитання про громадянство РФ його дочки назвав журналіста "провокатором".

Варто зазначити, що попри ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, його судді, в очікуванні перекваліфікації, продовжують отримувати заробітну плату. Також за ними зберігається суддівський статус. Так, Аріна Літвінова відповідно до поданої нею декларації за 2023 рік, коли вона не здійснювала правосуддя, отримала 1,6 мільйона гривень заробітної плати.

Подальшу долю суддів ОАСК має вирішити Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Її члени мають провести оцінювання суддів ОАСК на відповідність займаній посаді, а згодом видати рекомендацію щодо призначення або в новоутворений Київський міський окружний адміністративний суд, або в інший суд першої інстанції.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що колишня народна депутатка України та співачка Таїсія Повалій отримала російське громадянство. Тож у березні вона мала можливість взяти участь у фарсі під назвою "президентські вибори в Росії".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.04.2024 14:59