Фото: Наум Баруля / скріншот з відео

Має російський паспорт та бізнес в Криму: оприлюднено скандальні факти про давнього соратника Зеленського

Давній творчий соратник президента Володимира Зеленського, який також є українським телепродюсером та одним із засновників шоу "Ліга Сміху", має громадянство Російської Федерації та бізнес в окупованому Криму.

Відповідні факти оприлюднено у розслідуванні журналістів "Схем".

Журналісти встановили, що міграційна служба РФ видала Науму Барулі російський паспорт у квітні 2009 року. Тоді 49-річний чоловік жив у Москві та працював генеральним директором у компанії АМІК Олександра Маслякова, що організовує КВК.

Варто відзначити, що російський державний портал "Госуслуги" та сайт Міністерства внутрішніх справ РФ вважає паспорт Барулі "дійсним". Також згідно з даними розслідування встановлено, що телепродюсер до 2019 року їздив до Криму виключно за російським закордонним паспортом. На Кримському півострові засновник "Ліги Сміху" має у власності нерухоме майно загальною вартістю приблизно 60 мільйонів рублів та чинний бізнес.

Нерухомість Барулі в Криму

Згідно з розслідуванням "Схем", Наум Баруля володіє трьома квартирами загальною площею 312 квадратних метрів у місті Судак. У 2017 році продюсер також став власником у Судаку земельної ділянки площею сім соток. А вже у 2018 році придбав ще шість соток та семиповерхову будівлю площею понад дві тисячі квадратних метрів.

Станом на грудень 2023 року Баруля є власником компанії "Профіль-Н", що перереєстрована за російським законодавством. Ця компанія утримує на центральній набережній Судака кафе "Прохлада" у радянському стилі.

Цікаво, що до 2019 року співвласницею цього бізнесу у Криму була його донька, нинішня народна депутатка від "Слуги народу" Ірина Борзова. Проте після обрання до парламенту вона переписала свою частку на батька.

"Схеми" також оприлюднили документ, який вказує на те, що у 2014 році після окупації Криму та незаконного референдуму Баруля та Борзова брали участь у перереєстрації "Профіль-Н" за законами країни-агресора.

За даними російського реєстру "Спарк", дохід кафе в Судаку за останні пʼять років становив понад 15 мільйонів рублів, з яких у 2022 році — 2,5 мільйона рублів. З 24 лютого 2022 року кафе українського продюсера вже спрямувало в казну окупантів близько 500 тисяч рублів податків.

Фінансування проекту Барулі в Україні

Наум Баруля влітку 2023 року подав заявку на державне фінансування в Україні свого нового комедійного серіалу "Нижча ліга", попри те, що участь громадян Росії була прямо заборонена умовами конкурсу.

Його заявка на майже 32 мільйони гривень з бюджету перемогла, але зрештою контракт не був укладений. Продюсер відкликав її у розпал скандалу з іншим переможцем цього ж конкурсу — серіалом "СМТ Інгулець" Юрія Горбунова.

Реакція на розслідування Барулі та його доньки

Баруля заперечив, що реєстрував майно та фірми в Криму за російськими законами. 

"Я не знаю, що вони там намалювали й там зареєстрували. Я нічого не реєстрував", — сказав він.

За словами бізнесмена, після окупації він втратив усі активи. Водночас Баруля не захотів говорити на тему російського паспорта, хоча прямо й не спростував його наявність.

Донька Наума Барулі — депутатка "Слуги народу" — відмовилася коментувати інформацію про російський бізнес родини в Судаку та можливе російське громадянство свого батька.

Раніше повідомлялось, що українська компанія з управління активами колишнього соратника керівника Офісу президента Андрія Єрмака Артема Колюбаєва під час дії обмежень на імпорт отримала дозвіл на виведення валюти за кордон під приводом закупівлі м'яса як товару критичного імпорту.

Нагадаємо, в червні керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що інформація про його ймовірну співпрацю з ФСБ Росії є проявами ворожої пропаганди. Її вперше поширили анонімні Telegram-канали.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.12.2023 07:11