Прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо. Джерело: planeta.press

У Європі викрили масштабну російську пропагандистську мережу: причетні навіть депутати Європарламенту

Прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо заявив, що деяким депутатам Європейського парламенту платили за поширення російської пропаганди. Таку заяву він зробив на тлі викриття проросійської мережі впливу в ЄС.

Його слова цитує Politico. Під час дебатів у парламенті Бельгії Де Кроо розповів про "тісну співпрацю" бельгійських і чеських спецслужб. Вона пов’язана з викриттям російської пропагандистської мережі.

"Наприклад, стало відомо, що Росія зверталася до депутатів Європарламенту, а також платила їм, щоби вони просували тут російську пропаганду", — додав бельгійський прем’єр.

Щоправда, бельгійський посадовець не назвав ні імен депутатів, ні які політичні сили вони представляють.

Згодом речник Де Кроо уточнив Politico, що виступ прем'єр-міністра Бельгії стосувався рішення чеського уряду накласти санкції на сайт Voice of Europe, який Прага назвала частиною проросійської операції впливу. Представниця Європейського парламенту Дельфіна Колар сказала, що відомство наразі "вивчає висновки" чеської влади щодо Voice of Europe.

Окрім цього порталу, до санкційного списку Чехії потрапили Віктор Медведчук і пропагандист родом з України Артем Марчевський, які нібито стояли за пропагандистською кампанією. За даними чеської служби цивільної контррозвідки, мережа працювала з політиками в Польщі, Угорщині, Німеччині, Франції, Бельгії та Нідерландах, намагаючись вплинути на вибори до Європарламенту.

Нагадаємо, що минулого тижня в Чехії назвали загрозою для своєї національної безпеки пропагування проросійських поглядів громадянином України Олександром Барабановим. Тож Прага ухвалила рішення вислати його з країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.03.2024 21:16