Данило Гетманцев. Джерело: "Слуга народу"

Звідки взяти додаткові 70 тисяч військовим, які воюють на передовій: відповідь Гетманцева

Український уряд здатен забезпечити доплату в розмірі 70 тисяч гривень для військовослужбовців і поліціянтів, які виконують бойові завдання на першій лінії зіткнення. Гроші будуть отримані коштом податкових надходжень та облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Про це у Telegram-каналі повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Посадовець назвав цю дискусію "безглуздою" і запевнив, що у держави вистачить грошей на підвищення виплати військовим "на нулі" або у звʼязку із загибеллю. Гетманцев також пояснив, звідки держава отримає необхідні надходження, а саме:

  • шляхом податків, які всі будуть сплачувати в обсязі, необхідному нашим військовим. 

"Стільки, скільки буде потрібно. Звісно перевіряючи кожну копійку, яке йде на утримання війська, і доганяючи мародерів, які наживаються на війні", — написав він.

  • шляхом внутрішнього боргу. У цьому питанні держава буде рухатись в плані залучення ресурсу насамперед банків.

"Усі масштабні війни за великим рахунком фінансувались коштом податків та державного боргу. Можна прослідити чітку історію становлення податкових систем і боргових інструментів у прив’язці до війн у Європі та Америці", — наголосив Гетманцев.

Які ще є опції у держави

Посадовець також торкнувся питання перерозподілення грошей з марафонів, скорочення держапарату та інших "суперідей маминих геніїв" із соцмереж. За словами Гетманцева, у 2023 році поточне утримання війська за загальним фондом державного бюджету коштувало 5 мільярдів гривень на день. 

"Ви можете самі порахувати, скільки днів війни ми можемо профінансувати, намагаючись зекономити декілька мільярдів гривень на ефемерних державних видатках. Так, звісно, і це гроші, але це відверта дичина, коли вказують на ці кошти як на рішення. Кажу це не з політичних мотивів, бажання захистити чиїсь інтереси або навпаки сподобатись, а просто зважаючи на елементарну математичну неспівмірність величин", — наголосив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики

Гетманцев підкреслив, що точно потрібно відмовитись від фінансування шляхом емісії, адже бюджетна емісія провокує інфляцію і девальвацію. 

"І так, це теж податок, але податок нечесний і податок, що відчутно бʼє по найменш незахищених громадянах і економіці. Емісія — це точно остання опція, яка буде "на столі", — резюмував Данило Гетманцев.

Зауважимо, 11 квітня Верховна Рада України проголосувала за постанову про доплати військовослужбовцям, які перебувають "на нулі", у 70 тисяч гривень на місяць. Крім того, відповідний документ зобов'язав уряд розробити законопроект щодо ротації найближчим часом.

На думку народної депутатки Мар'яни Безуглої, сім'ї загиблих воїнів отримують "надмірні" виплати. Це нібито призведе увімкнення "друкарського станка".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.04.2024 16:38