Фото: Офіс президента

"Буде запізно": Зеленський прокоментував терміни поставки танків Abrams

Україна має отримати танки якнайшвидше, адже порівняно з тисячами одиниць російської бронетехніки в України дефіцит. Тому між прийняттям рішення про їх надання та поставкою техніки до України мають бути максимально короткі проміжки часу.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю Sky News.

На запитання журналістки, чи не запізно буде, якщо американські танки Abrams до України надійдуть лише у серпні, президент відповів ствердно: "Запізно!".

"Але я не знаю реальної ситуації станом на цю хвилину, коли вони мають бути, коли Америка дасть нам Abrams. І я не знаю реально, коли саме прибудуть танки з Європи", — додав Зеленський.

Заразом гарант зауважив, що терміни поставок відіграють дуже важливу роль у розвитку подій на фронті в Україні.

"Я вдячний світу за підтримку України. Але якщо ми говоримо відкрито і чесно, то кількість танків і термін, коли вони можуть до нас доїхати, мають важливу роль", — сказав він.

Очільник держави наголосив, що деяка зброя, яка була обіцяна раніше, досі не поставлена. А це напряму впливає на події на фронті і загострення ситуації в Україні.

"Буває місяцями їде ця зброя. Я не кажу, що хтось винен. А зазначаю, що полегшення настає тоді, коли те, що партнери дають, починає працювати на захист нашої армії", — пояснив він.

До того ж Зеленський зауважив, що українській армії необхідно від 300 до 500 танків для здійснення контрнаступу на російські війська.

"Ми паралельно будуємо якусь кількість танків. Ремонтуємо свої танки. Я не готовий говорити про це дуже докладно, тому що вони (російські окупанти - ред.) б’ють по наших логістичних центрах. Тому нам зараз потрібно 300−500 танків… Танки потрібні для наступальних дій на нашій землі. Броньована техніка потрібна, щоб захистити наших людей", — наголосив він.

Нагадаємо, днями президент США Джо Байден запевнив, що Україна отримає бойові танки Abrams M1 від Штатів. Йдеться про 31 одиницю.

До того ж 26 січня стало відомо, що Канада передасть Україні важкі танки Leopard 2. Йдеться про чотири бойові машини німецького виробництва.

 

Економіка, 27.01.2023 18:49