Фото: прес-служба парламенту Швеції

Парламент Швеції схвалив вступ у НАТО

У середу, 22 березня, парламент Швеції схвалив вступ країни в НАТО. Підтримали рішення 269 парламентарів, проти висловились лише 37.

Про це повідомляє SVT. Риксдаг схвалив приєднання Швеції до Північноатлантичного альянсу та низку законодавчих змін. Вони набудуть чинності в день ухвалення рішення урядом.

За вступ країни до НАТО проголосували 269 парламентарів, проти були 37, ще 43 були відсутні. Тепер всі країни-члени Альянсу повинні ратифікувати заявку Швеції. Після цього уряд матиме право у разі війни або загрози самостійно, без рішення парламенту, звертатися до НАТО за військовою підтримкою.

Зазначимо, що Фінляндія та Швеція подали заявки на членство до НАТО ще минулого року — після того, як Росія розпочала повномасштабну війну на території України. Усі члени Альянсу повинні ратифікувати заявки країн й наразі лише Угорщина, а також Туреччина продовжують затримувати своє схвалення. Якщо у випадку з Фінляндією президент Туреччини Реджеп Ердоган готовий піти на такий крок незабаром, то зі Швецією усе складніше: Анкара не вдоволена вжитими Стокгольмом заходами щодо боротьби з тими, кого турецька влада вважає терористами.

Нагадаємо, ратифікація вступу Фінляндії та Швеції може котре затриматись. Угорщина має намір перенести засідання парламенту на наступний тиждень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.03.2023 17:55