Фото: Мінагрополітики України

Справа Сольського: у НАБУ розповіли подробиці заволодіння землею у 2017-2021 роках

Національне антикорупційне бюро розкрило подробиці схеми заволодіння 2,5 тисячі гектарів землі злочинною групою на чолі з чинним міністром агрополітики Миколою Сольським.

У відеоролику детективи розповіли, що у 2017 році власник низки сільгосп компаній, який згодом став народним депутатом України IX скликання та очолив аграрний комітет ВРУ, а наразі є чинним міністром агрополітики, вирішив заволодіти землею в інтересах приватного агрохолдингу. Йшлося про ділянки, які перебували у користуванні двох держпідприємств на Сумщині.

Злочинна схема реалізовувалася у декілька етапів та у змові з головою Держгеокадастру України і особами, які контролювали діяльність органів Держгеокадастру, так званими кураторами. 

"Спочатку її учасники забезпечили приховування документів, зокрема, державного акта на навічне користування землею колгоспами від 1953 року. Через їх відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок державними підприємствами", — наголосили у НАБУ.

Після цього, посадовці обласного Держгеокадастру передали у приватну власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю. При цьому умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду агрохолдингу ще до моменту отримання.

Сольський схема

Інфографіка: НАБУ

Наголошується, що у схемі також використали учасників АТО, які мали право на безоплатне отримання землі.

"Ділянки дійсно оформлювали на учасників АТО, які мали право на їх безоплатне отримання. Проте обов'язковою умовою такого оформлення була згода майбутнього власника землі передати її в оренду/продати агрохолдингу, в інтересах якого і діяли члени злочинної групи", — наголосили у НАБУ.

Зразок заяви про намір продати землю конкретному товариству

Відтак, через реалізацію незаконних оборудок у 2017-2021 роках учасники схеми заволоділи 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких на момент вчинення злочину становила понад 291 мільйоном гривень. Вони також здійснили спробу заволодіти 3282 га землі вартістю близько 190 мільйонів гривень, однак їм завадили детективи НАБУ та прокурори САП, які провели обшуки та наклали на ділянки арешт.

Нагадаємо, раніше Микола Сольський прокоментував інформацію оголошення йому підозри у справі про заволодіння державною землею. Він заявив, що йдеться про події 2017-2018 років, коли він був адвокатом. За його словами, обставини семирічної давнини стосуються спору між державними підприємствами та фізособами, зокрема військовими АТО за землі, які були надані останнім у володіння відповідно до закону.

25 квітня Сольський написав заяву на звільнення. Він назвав таке рішення "правильним кроком". 

26 квітня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід міністру аграрної політики України Миколі Сольському. Йому призначили тримання під вартою до 24 червня із можливістю внесення застави у 75,7 мільйона гривень. Своїм рішенням ВАКС задовольнив клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 26.04.2024 11:59