Фото: Міненерго

У Міненерго анонсували "виклик" для України взимку: які потужності енергогенерації втратила держава

Внаслідок атак Російської Федерації наша держава втратила сім гігаватів потужностей генерації електроенергії. Україна лише частково зможе компенсувати ці втрати.

Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко під час поїздки в Брюссель на неформальне засідання енергетиків Євросоюзу.

"Ми приблизно порахували, що втратили до 7 ГВт у нашій системі. Це гігантський обсяг генерації. І вони також знищили низку високовольтних трансформаторів на підстанціях, які передають електроенергію", — йдеться у заяві міністра енергетики.

За словами Галущенка, влітку Україна зможе частково компенсувати ці втрати, користуючись відновлювальними джерелами енергії, зокрема сонця.

"Зима буде викликом. Тому зараз ми обговорювали способи, як можна було б швидко збільшити генерацію", — резюмував міністр енергетики.

За даними ЗМІ, Україна незабаром запропонує міжнародним партнерам, зокрема країнам G7, участь у двох планах, які пропонується реалізовувати паралельно. План "А" пов'язують з відновленням пошкоджених об'єктів генерації електроенергії та посиленням протиповітряної оборони України. План "Б" передбачає побудову малопотужних електростанцій будь-якого типу. Натепер ведеться активна робота над визначенням місць розміщення та кількості таких станцій. Акцент робиться на більш проблемних регіонах країни.

Нагадаємо, генеральний директор Yasno Сергій Коваленко в ефірі телемарафону заявив, що ДТЕК втратив 50% об'єктів генерації електрики внаслідок масованого обстрілу 22 березня. За словами посадовця, під прицілом ворога перебували одразу дві частини енергосистеми України — генерувальна та розподільча.

Своєю чергою директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявив, що до зими Україні вдасться відновити лише третину об'єктів генерації електроенергії, яку пошкодили рашисти масштабним обстрілом 22 березня 2024 року. Загалом в результаті обстрілів на той час було втрачено близько 6 ГВт генерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.04.2024 23:52