Фото для ілюстрації. Джерело: realgazeta.com.ua

У Польщі анонсували революційні зміни у допомозі українським біженцям

У Польщі змінять правила надання допомоги українським біженцям. 29 березня в уряді представили проект змін до закону. 

Як повідомляє видання Rzeczpospolita, планується скасувати систему фінансування для українців, які проживають в пансіонатах до десяти осіб. Вона передбачає фінансування харчування та проживання біженців у 40 злотих на день. 

Оголошення про призупинення виплат грошової допомоги  громадянам України на проживання та харчування викликало суперечки серед громадських організацій, які керують такими центрами. 

За даними польського уряду, зараз у центрах колективного розміщення проживає 39 937 осіб, тобто 4,2% від всіх біженців з України у Польщі. Заступник міністра внутрішніх справ, який відповідає за міграційну політику, Мацей Душчик зізнався, що значна частина з них без підтримки держави не впорається.

"Ми розглядаємо питання про часткову оплату, тому що виникла проблема, що те, що належить за спеціальним законом громадянину України, не є рівноцінним тому, що належить громадянину Польщі. Ми повинні це збалансувати. Річ у тому, що держава допомагає, наприклад, українській сім'ї з дітьми, даючи їй житло та їжу, але не гарантує такого захисту полякам", — каже він.

Важливою зміною стане запровадження з наступного року посвідки на тимчасове проживання для біженців з України (надається на три роки). Наразі спеціальний акт автоматично поширює тимчасовий захист на всіх, хто має PESEL UKR. Цей документ дає можливість перебування в Польщі терміном на 18 місяців з можливістю виїхати з країни на строк до 30 днів. 

"За системою PESEL UKR ми маємо 380 тисяч дітей шкільного віку, а пільгову допомогу отримують понад 800 тисяч дітей з України. Скільки їх насправді в Польщі? Ми не знаємо", — зізнається Душчик.

Поки що невідомо, як польська влада впорається з безліччю українських дітей, які перебувають поза шкільною системою.

Нагадаємо, що у Польщі пройшли перемовини щодо розблокування кордону з УкраїноюПід час зустрічі у тристоронньому форматі "Україна — Польша — Євросоюз" та представниками профільних асоціацій 28 березня урядовці обговорили питання розблокування кордону та пошуку спільних позицій для вирішення кризи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 30.03.2024 04:23