Фото: Офіс президента України

Байден підписав законопроект про виділення понад $60 млрд для України

У середу, 24 квітня, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. Він передбачає надання нашій державі понад 60 мільярдів доларів. 

Про це голова американської держави заявив під час свого виступу у Білому домі.

"Я щойно підписав закон, який стосується допомоги. Це зробить Америку та світ безпечнішими. Це допоможе нашим партнерам захищати свою суверенну землю", — зазначив Байден.

Допомога Україні від США

У вівторок, 23 квітня (вночі 24 квітня за Києвом), Сенат Сполучених Штатів Америки (верхня палата Конгресу) підтримав законопроект, який передбачає надання допомоги Україні на суму близько 61 мільярда доларів. Відомо, що за виділення допомоги Україні позитивно проголосували 79 сенаторів, тоді як проти виступили 18. 

Відповідний документ передбачає, що з загальної виділеної суми 49,9 мільярда доларів буде передбачено на оборонні видатки, 1,57 мільярда спрямують на економічну допомогу і ще 400 мільйона — на захист кордонів та гуманітарне розмінування.

Також буде надано 7,8 мільярда доларів прямої бюджетної підтримки, однак ці кошти Україна отримає як кредит, умови якого будуть визначені окремим договором. Водночас цей кредит США можуть списати Україні — такі повноваження отримає президент країни, але після виборів 5 листопада 2024 року.

Нагадаємо, днями стало відомо, що цього разу Білий дім готує для України більший пакет військової допомоги Україні, ніж зазвичай. Очікується, що нова допомога Україні передбачатиме бронетехніку як додаток до терміново необхідних артилерійських систем і засобів протиповітряної оборони.

Американські ЗМІ повідомляли, що США новий пакет нададуть за механізмом PDA — тобто зброя Україні постачатиметься із запасів американської армії, що є найшвидшим із доступних шляхів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.04.2024 18:11