Фото: Офіс президента України

Зеленський відреагував на затвердження Сенатом США допомоги для України

Сенат Сполучених Штатів Америки у вівторок, 23 квітня (вночі 24 квітня за Києвом), підтримав законопроект, який передбачає надання допомоги Україні на суму близько 61 мільярда доларів. Президент України Володимир Зеленський подякував сенаторам за таке важливе рішення для захисту нашої країни від російського агресора.

У своєму зверненні до сенаторів очільник Української держави заявив, що історичне значення цього законопроекту виходить за межі політики.

"Дякую лідеру більшості Чаку Шумеру та лідеру республіканців Мітчу Макконнеллу за їхнє рішуче лідерство у просуванні цього двопартійного закону, а також усім американським сенаторам від обох партій, які проголосували за нього. Це голосування зміцнює роль Америки як маяка демократії та лідера вільного світу", — написав глава держави у Telegram.

Глава держави зазначив, що цінує підтримку президента США Джо Байдена і додав, що з нетерпінням очікує на швидке підписання законопроекту та надання наступного пакета військової допомоги, що "відповідатиме рішучості, яку я завжди відчуваю в наших переговорах".

"Далекобійні спроможності України, артилерія та ППО є вкрай важливими інструментами для якнайшвидшого відновлення справедливого миру", — додав Зеленський.

Відомо, що за виділення допомоги Україні позитивно проголосували 79 сенаторів, тоді як проти виступили 18. Адміністрація президента Джон Байдена повідомила, що американський лідер негайно підпише ухвалений Сенатом законопроект, щоб якнайшвидше відновити військову допомогу Україні.

Відповідний документ передбачає, що з загальної виділеної суми 49,9 мільярда доларів буде передбачено на оборонні видатки, 1,57 мільярда спрямують на економічну допомогу і ще 400 мільйона — на захист кордонів та гуманітарне розмінування.

Також буде надано 7,8 мільярда доларів прямої бюджетної підтримки, однак ці кошти Україна отримає як кредит, умови якого будуть визначені окремим договором. Водночас цей кредит США можуть списати Україні — такі повноваження отримає президент країни, але після виборів 5 листопада 2024 року.

Нагадаємо, днями стало відомо, що цього разу Білий дім готує для України більший пакет військової допомоги Україні, ніж зазвичай. Очікується, що нова допомога Україні передбачатиме бронетехніку як додаток до терміново необхідних артилерійських систем і засобів протиповітряної оборони.

Американські ЗМІ повідомляли, що США новий пакет нададуть за механізмом PDA — тобто зброя Україні постачатиметься із запасів американської армії, що є найшвидшим із доступних шляхів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.04.2024 05:42