Фото: Dmytro Kuleba\X

Кулеба здійснив робочий візит до Індії та поділився результатами

Україна та Індія повернуть рівень співробітництва між державами до довоєнного рівня. Також Київ та Нью-Делі працюватимуть над новими спільними проектами та програмами.

Про це в ефірі телемарафону повідомив глава Міністерства зовнішніх справ України Дмитро Кулеба. Український посадовець протягом 28-29 березня відвідує Індію з візитом на запрошення свого колеги Субраманьяма Джайшанкара.

Міністр підкреслив, що під час візиту до Індії у нього відбулась відверта розмова з очільником індійського МЗС. У процесі розмови сторони домовились, що завдання номер один — повернути співробітництво держав до довоєнного рівня. Друге завдання — працювати над новими спільними проектами та програмами. Третє питання — це Формула миру.

Також українська дипломатія працює над організацією візитів глави уряду Індії Нарендри Моді до України та українського президента Володимира Зеленського до Індії.

Варто зазначити, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну індійська влада заявила про свою нейтральну позицію щодо війни. Публічно Індія не засудила агресію Росії, але й не підтримала її. Однак Індія за період війни посилила торгівлю з Росією, особливо у нафтовому секторі на тлі західних санкцій проти Москви.

Нагадаємо, що за перші дев'ять місяців 2023 року Індія зекономила приблизно 2,7 мільярда доларів, імпортуючи зі знижкою російську нафту. Це допомогло країні підтримати економічне зростання і послабити тиск на торговий дефіцит.

Раніше повідомлялось, що Індія має намір дистанціюватися від Росії, відмовитися від її зброї. Але водночас Нью-Делі хвилюється, що це може підштовхнути Москву ближче до Китаю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.03.2024 21:44