Фото ілюстративне зі соцмереж

Індія хоче відмовитися від російської зброї, дистанціюватися від Москви, але зв’язки зберегти, — Reuters

Індія має намір дистанціюватися від Росії, відмовитися від її зброї. Але водночас Нью-Делі хвилюється, що це може підштовхнути Москву ближче до Китаю.

Про це йдеться в статті Reuters.

Найбільший у світі імпортер зброї повільно відходить від російського озброєння та повертається на Захід. Крім того, США прагнуть зміцнити зв'язки в Індо-Тихоокеанському регіоні, сподіваючись стримати зростання Китаю та послабити вплив Росії.

За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, протягом останніх двох десятиліть Росія постачала 65% зброї, яку закупила Індія на суму понад 60 мільярдів доларів. Але війна в Україні прискорила поштовх до диверсифікації її збройової бази.

Росія, своєю чергою, публічно закликає Індію до співпраці. Але Індія хоче посилити внутрішнє виробництво. Також минулого року Індія та США підписали оборонну угоду, зокрема, щодо спільного виробництва двигунів для винищувачів.

При цьому в Reuters зазначили, що Нью-Делі доведеться "йти по тонкій лінії" у відносинах з Росією, оскільки припинення співпраці підштовхне Москву ближче до Пекіна.

"Купівля зброї купує вам вплив", — сказав один з індійських чиновників у відставці.

Експерти вважають, що в Індії не розвіялися побоювання, чи зможе Росія і далі постачати запчастини до військової техніки на тлі того, що війна в Україні затягується.

Варто зазначити, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну індійська влада заявила про свою нейтральну позицію щодо війни. Публічно Індія не засудила агресію Росії, але й не підтримала її. Однак Індія за період війни посилила торгівлю з Росією, особливо у нафтовому секторі на тлі західних санкцій проти Москви.

Нагадаємо, що за перші дев'ять місяців 2023 року Індія зекономила приблизно 2,7 мільярда доларів, імпортуючи зі знижкою російську нафту. Це допомогло країні підтримати економічне зростання і послабити тиск на торговий дефіцит.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.01.2024 19:40