Фото: росЗМІ

Російські постачальники нафти поставили умову Індії: уряд Моді відмовляється виконувати ультиматум

Індія відмовляється платити за російську нафту у китайських юанях. Це пов'язано з напруженістю у відносинах з Китаєм.

Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що деякі російські постачальники нафти вимагають оплати в юанях. Водночас уряд прем'єр-міністра Нарендри Моді відкидає такі умови. Індійські нафтопереробники здебільшого платять за імпорт російської нафти у валюті Об'єднаних Арабських Еміратів, американських доларах і невеликій кількості рупій. За інформацією Bloomberg, російські постачальники нафти останнім часом вимагають, щоб китайська валюта була основною одиницею транзакцій під час торгівлі нафтою.

"Майже 70% нафтопереробних заводів Індії належать державі, а це означає, що їм доведеться виконувати платіжні інструкції Міністерства фінансів. Індійська нафтова корпорація, найбільший державний нафтопереробний завод, у минулому платила юанями за російську нафту, але тепер уряд заборонив це робити", — пишуть журналісти.

У виданні переконують, що у Росії є надлишкова кількість індійських рупій. Водночас попит на юані різко зріс торік, оскільки економіка стає все більш залежною від імпорту Китаю.

"Російські підприємства проводять більшу частину своєї торгівлі в юанях, причому китайська валюта цього року замінила долар як валюту, що торгується найбільше в Росії", — пише видання.

Зазначимо, що з 5 грудня 2022 року діє ембарго Європейського Союзу на імпорт морської нафти з території Росії. Крім того, країни G7 та Австралія запровадили цінову стелю на рівні 60 доларів за барель для російської нафти.

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки вперше запроваджують санкції у відповідь на обхід цінової стелі для російської нафти. Під обмеження потрапили дві компанії.

Зазначається, що судноплавна компанія Lumber Marine SA з ОАЕ танкером SCF Primorye транспортувала нафту за ціною вище 75 доларів за барель з порту в РФ після того, як обмеження вже набули чинності. Водночас турецька Ice Pearl Navigation Corp володіє танкером Yasa Golden Bosphorus. Він перевозив нафту сорту ESPO за ціною 80 доларів за барель. При цьому, як SCF Primorye, так і Yasa Golden Bosphorus, які заходили в порти РФ, користувалися американськими постачальниками послуг під час транспортування нафти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.10.2023 19:59