Фото: usp-ltd.org

Скільки грошей зекономила Індія завдяки дешевій нафті з РФ: Reuters оприлюднив цифри

За перші дев'ять місяців 2023 року Індія зекономила приблизно 2,7 мільярда доларів, імпортуючи зі знижкою російську нафту. Це допомогло країні підтримати економічне зростання і послабити тиск на торговий дефіцит.

Про це повідомляє ReutersЗазначається, що Індія яка є третім найбільшим імпортером і споживачем нафти у світі, замінила Європу як найбільшого покупця морської російської нафти у 2023 році після того, як Захід запровадив санкції проти Росії через її вторгнення в Україну.

За даними джерела, доступ до дешевої російської нафти дозволив Індії скоротити імпорт з Близького Сходу, де ціни зросли після добровільного додаткового скорочення постачання Саудівською Аравією з липня.

Міністерство торгівлі Індії повідомляє, що з січня по вересень Індія імпортувала майже 70 мільйонів метричних тонн російської нафти, що еквівалентно 1,85 мільйона барелів на добу, включаючи російську нафту, імпортовану з Південної Кореї, Греції та Іспанії через перевальні пункти.

Вартість російської нафти для Індії

Згідно з розрахунками Reuters, середня ціна на нафту РФ, що постачалася на індійські нафтопереробні заводи, становила 525,60 доларів за тонну за цей період, включаючи витрати на доставлення і страхування.

Для порівняння, середня вартість доставлення нафти з Іраку, яка за якістю схожа на російську нафту Urals середньої кислотності, на яку припадає більша частина закупівель Індії у Росії, становила 564,46 долара за тонну за той самий період.

"За розрахунками, це дорівнює економії 2,7 мільярда доларів для Індії порівняно з тим, що вона заплатила б, якби купувала іракську нафту. Росія випередила Ірак як головний постачальник нафти до Індії, а Саудівська Аравія відійшла на третє місце", — йдеться у повідомленні агентства.

Імпортуючи російську нафту, індійські нафтопереробники отримують вигоду від нижчих витрат на сировину, що підвищило валову маржу нафтоперероблення та скоротило втрати доходів від субсидованих роздрібних продажів пального.

Державні нафтопереробні компанії не переглядали ціни на нафтопродукти вже понад рік, допомагаючи уряду стримувати інфляцію, в той час, як попит на нафтопродукти цього року зріс приблизно на 14%, додає Reuters.

Раніше повідомлялось, що країни Європейського планують позбутися залежності від російського викопного палива. Вони поступово припинятимуть імпорт сировини до кінця поточного десятиліття.

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки вперше запроваджують санкції у відповідь на обхід цінової стелі для російської нафти. Під обмеження потрапили дві компанії.

Зазначається, що судноплавна компанія Lumber Marine SA з ОАЕ танкером SCF Primorye транспортувала нафту за ціною вище 75 доларів за барель з порту в РФ після того, як обмеження вже набули чинності. Водночас турецька Ice Pearl Navigation Corp володіє танкером Yasa Golden Bosphorus. Він перевозив нафту сорту ESPO за ціною 80 доларів за барель. При цьому, як SCF Primorye, так і Yasa Golden Bosphorus, які заходили в порти РФ, користувалися американськими постачальниками послуг під час транспортування нафти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.11.2023 18:57