Фото: соцмережі

Землетруси в Україні: у НАНУ пояснили, чи можливо це і де можуть статися

В Україні також є ймовірність потужних землетрусів. Адже Україна теж перебуває на поясі, на якому стався руйнівний землетрус у Туреччині.

Про це повідомив заступник директора Інституту геофізики Національної академії наук України Олександр Кендзера в ефірі "24 каналу".

За словами експерта, в Україні були і будуть землетруси, а найпотужніші підземні поштовхи можливі на південному заході Одеської області.

"Землетруси на території України були і будуть у майбутньому. Річ у тім, що ми розташовані фактично на краю того самого поясу, в якому відбулися землетруси в Туреччині на кордоні із Сирією. Ми розташовані на північній окраїні цього поясу, а землетруси сталися на південно-західній", — зазначив співбесідник.

До того ж, заступник директора Інституту геофізики зауважив, що сильні землетруси, які відчуваються на нашій території, генерує зона Вранча. За його словами, ця зона фактично належить до того ж сейсмоактивного поясу, який утворився унаслідок того, що євразійська материкова плита, починаючи від Азорських островів через Середземне море, протягується через зону Вранча, досягає Туреччини, Кавказу і проходить далі, де розділяється на два пояси, один з яких прямує на південь, а інший — у бік Камчатки.

Тому землетруси, як в Туреччині, так і в Україні, не рідкість. Проте, вони були не такими руйнівними та сильними.

Нагадаємо, у понеділок, 6 лютого, вранці в густонаселеному прикордонному регіоні між Туреччиною та Сирією стався потужний землетрус. Цей землетрус став найпотужнішим у країні за останні 24 роки.

Також пізніше у Туреччині стався ще один землетрус. Його магнітуда склала 7,8. Кількість загиблих у результаті ранішнього землетрусу перевищила 900 людей. Ще тисячі осіб отримали поранення. Десятки мешканців країни все ще перебувають під завалами, і очікується, що кількість загиблих зросте. Рятувальні роботи тривають.

МЗС України повідомило, що отримало 24 звернення про відсутність зв’язку із громадянами України, які проживають в зоні землетрусу в Туреччині.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив семиденну жалобу у зв’язку із землетрусом.

Станом на 7 лютого внаслідок землетрусів у Туреччині та Сирії загинули майже 4300 людей.

Суспільство, 07.02.2023 09:38