Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Російський наступ в Україні: в ISW порахували, на скільки просунулися окупанти від початку року

Російські загарбники змогли просунутися в Україні майже на 100 квадратних кілометрів. Такими є дані з початку 2024 року.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Вони підрахували, що російські війська захопили 505 квадратних кілометрів території з початку наступальних операцій у жовтні 2023 року. Натомість з 1 січня по 28 березня 2024 року вони захопили майже на 100 квадратних кілометрів території України.

"Однак це незначне збільшення швидкості російського просування не відображає загрози успіху російської операції на тлі затримок допомоги США у сфері безпеки, які тривають", — йдеться у повідомленні.

Аналітики вказують, що нестача зброї в України обмежує можливість ЗСУ проводити ефективні оборонні операції. Водночас це дає російським силам гнучкість щодо проведення наступальних операцій.

Аналітики припустили, що надходження належної та регулярної допомоги Заходу у сфері безпеки та розв'язання проблем, пов’язаних з українською живою силою, звузили б ці можливості для російських збройних сил і забезпечили б Україні здатність зупинити Росії у незначних тактичних досягненнях.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Зменшення парасольки протиповітряної оборони України є одним зі шляхів, за допомогою яких російські сили можуть завдавати нелінійних оперативних ударів.
  • Президент Росії Володимир Путін продовжував робити різкі заяви в межах кампанії рефлексивного контролю Росії, яка має на меті стримати подальшу військову допомогу Заходу Україні та відвернути увагу від російської сили, яка виступає проти НАТО.
  • Заяви Путіна від 27 березня не є ні новими, ні несподіваними, і вони найкраще ілюструють, як Кремль регулярно переповнює західний інформаційний простір, часто нерелевантними або деконтекстуалізованими тезами, а не відвертою дезінформацією, щоби сформувати глобальне сприйняття та просувати власні довгострокові цілі.
  • Слідчий комітет Росії заявив, що він має докази, які прив’язують Україну до атаки на "Крокус Сіті Хол" 22 березня на тлі спроб Кремля пов’язати Україну та Захід з терористичною атакою, щоб отримати більше внутрішньої підтримки війни в Україні.
  • Удари українських безпілотників по нафтопереробних заводах у Російській Федерації змушують Росію імпортувати бензин із Білорусі
  • Незалежне розслідування показало, що міжнародні інформаційні кампанії, пов’язані з померлим фінансистом групи "Вагнера" Євгеном Пригожиним, залишалися активними, попри те, що російський уряд закрив медіакомпанії й організації, відкрито пов’язані з Пригожиним, після його смерті.
  • Російські війська підтвердили просування в районі Донецька.
  • Росія продовжує намагатися отримати балістичні ракети й іншу зброю з Північної Кореї для використання в Україні.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю CBS News, що українські військові останнім часом змогли стабілізувати ситуацію на фронті. Однак російські загарбники готують новий потужний наступ на Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.03.2024 07:26