Богдан Львов. Джерело: "Радіо Свобода"

В апеляційному суді розпочався розгляд справи про поновлення громадянина Росії Львова у Верховному Суді

Шостий апеляційний суд розпочав розгляд справи про поновлення Богдана Львова на посаді судді Верховного Суду. Його звільнили 2022 року після того, як журналісти "Схем" знайшли у нього російське громадянство, що підтвердили й у Службі безпеки України.

Про це повідомило "Радіо Свобода". Журналісти нагадали, що раніше суд першої інстанції задовольнив позов Богдана Львова щодо поновлення на посаді судді Верховного Суду та виплати заробітної плати "за час вимушеного прогулу", з чим Верховний Суд не погодився та подав апеляцію. Сам Богдан Львов заперечує наявність у нього громадянства Росії.

Під час засідання суд заслухав доводи представників Верховного суду та Служби безпеки України, яка виступає як третя сторона у цій справі, й ухвалив рішення зробити перерву та продовжити розгляд справи, призначивши наступне засідання на 25 квітня на 12:00.

Раніше стало відомо, що Державна міграційна служба України зупинила розгляд питання про позбавлення громадянства України Богдана Львова, у якого "Схеми" виявили паспорт Росії. У відомстві не дали відповіді на запит журналістів про причини такого рішення, вказавши на "конфіденційність" такої інформації. Про зупинення розгляду вперше стало відомо 7 грудня — під час судового засідання за позовом Львова до Верховного Суду про поновлення на посаді судді.

На початку жовтня 2022 року тодішній голова Верховного Суду Всеволод Князєв відрахував голову Касаційного господарського суду Богдана Львова зі штату Верховного Суду на підставі листа СБУ про наявність у нього громадянства Росії.

Що відомо про громадянство судді Богдана Львова

У вересні 2022 року "Схеми" провели розслідування, у якому з'ясували, що Богдан Львова понад 20 років тому отримав громадянство Росії на підставі довідки військовослужбовця, а потім поновив паспорт після досягнення 45-річного віку 2012 року. Сам він це заперечував.

Після цього СБУ поінформувала Верховний Суд про наявність у Львова громадянства Росії, на підставі чого голова Верховного Суду відрахував Львова зі штату суддів.

Крім того, після виходу розслідування на сайті президента була зареєстрована петиція про позбавлення Львова українського громадянства, яка набрала 25 тисяч підписів. У відповідь президент Володимир Зеленський доручив Комісії з питань громадянства при Офісі президента перевірити наявність підстав для припинення українського громадянства Богдана Львова. Відтоді про результати розгляду цього питання не повідомляли.

Згідно з Конституцією України, набуття суддею громадянства іншої країни — це підстава для припинення його повноважень. У коментарі журналістам до виходу розслідування сам суддя заявив, що російського громадянства у нього немає, але попросив надати йому документи й час, щоб "розібратися", після чого не надав додаткових доказів на підтвердження своїх слів.

Після виходу розслідування суддя Львов визнав, що в реєстрах Росії є дані про його громадянство, але заявив, що це "якісна підробка" для "дестабілізації роботи судової системи України". 26 та 28 вересня він опублікував два дописи на своїй сторінці у Facebook, ставлячи під сумнів окремі документи з розслідування, називаючи його "чистим фейком".

У своєму детальному аналізі "Український суддя з паспортом РФ. Продовження розслідування "Схем"" журналісти спростували звинувачення Львова та покроково підтвердили висновки свого розслідування.

Нагадаємо, 18 грудня 2023 року слідчий суддя ВАКС підтримав позицію прокурора Спеціалізованої  антикорупційної прокуратури та застосував запобіжний захід до ще одного судді Київського апеляційного суду, який разом з трьома іншими суддями цього суду підозрюється в одержанні неправомірної вигоди у розмірі 35 тисяч доларів США за ухвалення рішення про скасування арешту майна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.03.2024 23:16