Фото: соцмережі

Чотирьом суддям Київського апеляційного суду обрали застави: їх підозрюють у хабарництві

В понеділок, 18 грудня 2023 року слідчий суддя Вищого антикорупційного суду (ВАКС) підтримав позицію прокурора Спеціалізованої  антикорупційної прокуратури (САП) та застосував запобіжний захід до ще одного судді Київського апеляційного суду, який разом з трьома іншими суддями цього суду підозрюється в одержанні неправомірної вигоди у розмірі 35 тисяч доларів США за ухвалення рішення про скасування арешту майна.

Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура на Facebook-сторінці.

Зазначається, що ВАКС частково задовольнив клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурором САП та застосував до указаного підозрюваного запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 4 мільйони гривень з покладенням відповідних процесуальних обов’язків.

Наприкінці листопада прокурори САП за дорученням керівника САП повідомили про підозру чотирьом суддям Київського апеляційного суду. Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 368 КК України.

На сьогодні ВАКС застосував запобіжні заходи до усіх чотирьох підозрюваних.

  • 5 грудня запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 4 мільйони гривень з покладенням відповідних процесуальних обов’язків обрано для одного судді;
  • 6 грудня запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 2,5 мільйони гривень застави для другого судді;
  • 8 грудня  тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 4 997 608 гривень для третього судді.

Оскільки заставу внесено, на двох останніх суддів покладено відповідні процесуальні обов’язки.

У п'ятницю, 15 грудня, за клопотанням керівника САП Вища рада правосуддя до 30 січня 2024 року відсторонила від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності вищевказаних двох суддів.

Нагадаємо, суддя Олексій Тандир, який на смерть збив на блокпості в Києві військовослужбовця Національної гвардії Вадима Бондаренка, 6 грудня розлучився зі своєю дружиною Людмилою. Через кілька днів він переписав на неї квартиру у Святошинському районі Києва площею 68,8 кв. метрів і машиномісце.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.12.2023 17:14