Фото з соцмереж

В Україні розробили Етику взаємодії з постраждалими від війни дітьми

30 КВІТНЯ 2024 13:15

Фонд "Голоси дітей" долучився до створення Етики взаємодії з дітьми, постраждалими від війни, спільно з Офісом омбудсмена, ГО "Регіональний центр із прав людини", ГС "Українська мережа за права дитини" та широким колом експертів. Цей документ містить рекомендації щодо стандартів взаємодії, зокрема у контексті публічної комунікації та адвокаційних заходів. Рекомендації напрацьовані відповідно до національного та міжнародного права з метою захисту права дитини на приватність, безпеку та психічний добробут.

Протягом останніх двох років, українські діти переживають травматичний досвід та стають свідками воєнних злочинів. З огляду на це їх часто залучають до адвокаційних кампаній і публічної комунікації, що може мати серйозні наслідки для їхнього психічного здоров'я. Розроблений документ визначає стандарти взаємодії з дітьми, які постраждали від війни, що дозволяє захистити їхні права та психологічний стан. Впровадження цих стандартів сприятиме покращенню комунікації з дітьми та забезпечить їхню безпеку та гідність.

"Намагаючись розповісти про те, що сталося під час війни, ми часто не усвідомлюємо, як це може вплинути на психіку дитини. Кожне згадування може викликати знову ті самі болісні відчуття і змусити переживати травму ще раз. Навіть якщо дитина отримала підтримку, постійне звертання уваги на ці події може лише загострити стрес і погіршити стан. Тому важливо бути обережними та турботливими, коли ми говоримо про події, які можуть викликати страх та безпорадність у дітей. Їхня безпека та емоційний комфорт — завжди на першому місці", — зазначила співзасновниця фонду "Голоси дітей" Олена Розвадовська.

Етика взаємодії з дітьми, постраждалими від війни, вплине на роботу журналістів, органів влади та неурядових організацій, що дозволить уникнути негативних наслідків для психічного стану дітей та підвищити ефективність адвокаційних заходів.

Ознайомитися із документом можна за посиланням.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.04.2024 13:15