Фото: rada.gov.ua

"Зовсім інша ситуація": Байден пояснив, чому США не можуть поставити Україні F-16

Президент Сполучних Штатів Америки Джо Байден заявив, що його країна не може відправити Україні винищувачі F-16. За його словами, ця авіація потрібна вдома, тобто у США.

Про це Байден повідомив напередодні у коментарі журналістам, відповідаючи на запитання, чому виступає проти відправки F-16.

"Ми повинні тримати їх тут. Це зовсім інша ситуація", — сказав він.

Відомо, що наприкінці січня Байден заявив, що Україна не отримає від Сполучених Штатів Америки винищувачі F16. Білий дім підтримав таке рішення

Винищувачі F-16 для України: що відомо

Україна неодноразово закликала партнерів надати F-16 і далекобійні ракети. Вперше до союзників з приводу цього звернувся 20 січня на зустрічі у форматі "Рамштайн" президент України Володимир Зеленський. Він закликав на наступному засіданні обговорити це питання. Очікується, що авіація стане головною темою на "Рамштайні" в лютому.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

Міністр оборони Олексій Резніков заявляв, що союзники України, які блокували надання винищувачів, змінюють своє ставлення щодо цього. Нідерланди вже заявили, що готові розглянути передачу Україні винищувачів F-16 після отримання відповідного запиту від Києва.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 25 січня натякнув, що європейські партнери почали працювати над відправкою Збройним силам України F-16.

Передача Україні винищувачів F-16: ЗМІ дізналися про плани США

Раніше ЗМІ повідомляли, що Україна може отримати винищувачі F-16 від інших країн. США можуть розглянути можливість надання іншими державами своїх власних F-16. Як писало Politico із посиланням на високопоставленого чиновника Пентагона, згода США необхідна через експортні обмеження.

Наголошувалося, що деякі країни Європи вже показали свою готовність щодо передачі Україні своїх F-16. Навіть Франція, яка переходить на Rafale, може передати старіші зразки наявних у ВПС американських винищувачів.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що його країна готова передати Україні винищувачі F-16. Польща у цьому питанні діятиме в повній координації з Північноатлантичним альянсом.

Також стало відомо, що Велика Британія може надати Україні винищувачі лише після того, як армія РФ покине наші території. Тоді б літаки могли патрулювати повітряний простір України.

Світ, 07.02.2023 12:53