Індустрія комерційної нерухомості займає лідируючі позиції в темпах відновлення

29 ЛИСТОПАДА 2021 10:05

Не дивлячись на те, що 2021 рік ринки досі закінчують з надією на завершення пандемії COVID-19, індустрія комерційної нерухомості займає лідируючі позиції в темпах відновлення. Тим часом компанії стикаються зі новими вимогами щодо пріоритетності екологічних, соціальних питань та проблем управління, потребою оновлення технологічної інфраструктури та все більш диференційованої конкуренції. Те, як індустрія буде розвиватися на початку 2022 року, може закласти основу для її успіху протягом наступних кількох років.

Більшість фірм продовжують залежати від застарілих технологічних систем, які можуть перешкоджати прогресу та їх здатності до інновацій. Вісім з 10 респондентів не мають повністю модернізованої базової системи, яка могла б легко включати новітні технології. Фірми комерційної нерухомості зосереджуються на модернізації об’єктів нерухомості та перепрофілюванні приміщень для альтернативного використання, щоб максимізувати вартість. Однак лише чверть респондентів стверджують, що їхні компанії суттєво збільшують інвестиції в технології, щоб підвищити можливості управління портфелем та активами.

Однією з компаній, яка розсудливо підійшла до сфери інновацій, стала міжнародна компанія Stability International Platform. Примітно, що Stability не лише впровадила в свою структуру блокчейн-технологію, завдяки чому розширила можливості для вкладників, але й слідує останнім трендам на ринку нерухомості, як от: екологічний відпочинок, віддалені екзотичні локації, апартаменти замість багатомісних готелів. Все це дозволяє привабити саме сучасного споживача, а він шукає в першу чергу комфорту, спокою, можливості «відключитися» від життя в мегаполісі та змінити оточення.

Індустрія комерційної нерухомості розробляє довгострокові стратегії повернення до роботи. Жорсткий ринок праці висуває на перший план проблеми з робочою силою, і переходить до нових підходів виконання роботи, таких як віддалена робота, робота в офісі, гібридний стиль. Тому на ринку все частіше з’являються пропозиції поєднання роботи з іншим видом проведення часу. Коворкінги поступово змінюють звичні офіси, а робочі зони стають класикою для готелів.

«Екологічне житло» - стало одним з трендів на ринку нерухомості, особливо в сфері туризму. Оскільки люди після пандемії прагнуть відпочивати не в людних туристичних локаціях, а з комфортом і з певним рівнем соціальної ізоляції. Окрім того, пандемія також сприяла підвищенню свідомості людей щодо екологічних проблем, тож «еко-житло» як варіант комерційної нерухомості, ймовірно, стане прибутковим в найближчому часі.

Постачальник послуг з нерухомості має вміти адаптуватися до нових очікувань клієнтів і змін на ринку в цілому. Тому вважаємо за належне згадати види роботи з комерційною нерухомістю.

Комерційна нерухомість класифікується за допомогою восьми окремих категорій:

Офісні приміщення: включають усі офісні будівлі з робочими приміщеннями, які можна орендувати для різних підприємств.

Промисловий простір: будь-яка нерухомість, яка використовується для промислових цілей, включаючи важке виробництво, складські приміщення та приміщення, які можуть поєднувати промисловий простір з офісним приміщенням.

Багатоквартирні комплекси: об’єкти, що здаються в оренду, з більш ніж п’ятьма одиницями. Наприклад, житлові комплекси, які вважаються комерційними приміщеннями, оскільки вони приносять дохід від оренди власнику нерухомості або компанії з управління нерухомістю.

Торговельні площі: будь-які будівлі, що використовуються для торгових цілей. Це може бути що завгодно: від окремих вітрин до торгових центрів. Більші об’єкти, такі як торгові центри, як правило, мають основного орендаря, що залучає інших роздрібних продавців.

Готелі: поділяються на три різні категорії. 1) Готелі з повним набором послуг – це великі багатокімнатні готелі з принаймні одним баром або рестораном. 2) Готелі з обмеженим обслуговуванням — можуть не надавати такі послуги, як консьєрж, цілодобова стійка реєстрації або підготовка ліжка до сну. 3) Готелі тривалого перебування пропонують більші номери, які більше схожі на апартаменти з обслуговуванням.

Приміщення для змішаного використання: будь-яка комбінація вищевказаних категорій. Поширеними прикладами є багатоквартирні будинки з торговими приміщеннями на першому поверсі.

Земля: Земля включає сільськогосподарські угіддя, сільськогосподарську нерухомість або землю, яка раніше використовувалася для промислових або комерційних цілей і доступна для повторного використання.

Об’єкти спеціального призначення: об’єкти нерухомості спеціального призначення включають комерційні об’єкти, такі як парки розваг, театри, зоопарки, автостоянки. Будь-який тип комерційної нерухомості, який не входить до вищезазначених категорій, буде вважатися об’єктом спец. призначення.

Фото з мережі Інтернет.

Автор: Ратушна Марія-Анна

Економіка, 29.11.2021 10:05