Професійна бізнес-зустріч ProfVentFasad 2024 року

26 ЧЕРВНЯ 2024 09:00

Друга бізнес-зустріч ProfVentFasad зібрала всіх, хто активно працює над розвитком свого бізнесу та України, спрямовуючи зусилля на досягнення економічної стабільності та процвітання країни. Основну частину учасників зустрічі становили виробники і дистриб’ютори фасадних систем, лідери проєктних бюро, представники будівельних організацій. У межах ділової програми учасники обмінялися думками щодо актуальних трендів, тенденцій та інноваційних рішень у сфері. Організатори: Prof Build та компанія BarkS.

Відкрила захід Світлана Шах, СЕО та головна редакторка журналу Prof Build. Організаторка висловила подяку Збройним Силам України за можливість для проведення таких зустрічей. Вона також подякувала учасникам заходу за підтримку галузі та активну участь, попри складні часи, партнерам і спікерам бізнес-зустрічі — за їхній внесок та сприяння.

Символічно, що дата проведення бізнес-зустрічі ProfVentFasad збіглася з 11-річчям журналу, який на сьогодні залишається єдиним друкованим профільним виданням, що виходить у друк на постійній основі. Журнал не тільки витримав випробування часом, а й збільшив кількість своїх випусків, а також розширив формат. Зокрема, торік журнал вийшов на міжнародний рівень — його англомовна версія була представлена на виставці REBILD у Польщі. Зараз готується новий англомовний випуск, який незабаром вирушить до Америки.

З вітальним словом виступив Віктор Лещинський, президент Національного експертно-будівельного альянсу України. Він висловив підтримку українському народу в час війни, подякував ЗСУ за захист України, підкреслив значення збереження робочих місць, сплати податків і забезпечення можливості для працівників заробляти гроші для своїх сімей, називаючи це "економічним фронтом", який повинен бути сильним і стабільним, незалежно від ситуації в країні. На думку експерта, українські виробники, які співпрацюють з європейськими партнерами, сьогодні роблять значний прорив, і кожна дія, яку робить будівельна галузь, є стабільним доказом того, що Україна живе і має економічний потенціал на майбутнє. Більше того, українські будівельники переважно готові масово відбудовувати, розробляти нові конструктивні рішення, планувати свої міста та громади. Але це має відбуватися за підтримки європейців, але не під їх контролем. Також президент НЕБАУ вказав на проблеми галузі, зокрема з трудовими кадрами.

Насамкінець пан Віктор побажав усім, попри такі виклики, плідної співпраці на заході, міцного здоров’я, безпеки сім’ям і процвітання, навіть у нинішній нелегкий час для бізнесу, та висловив захоплення журналом Prof Build, який, на його думку, добре представлений як у друкованому, так і в інтернет-просторі.

Олександр Червак, виконавчий директор Конфедерації Будівельників України, приєднався до привітань та підкреслив важливість таких зустрічей: "Співпраця на всіх етапах між виробниками, монтажниками, архітекторами є вкрай важливою для якості монтажу та терміну служби системи утеплення фасадів. Важливо пам’ятати про застосування комплексного підходу до гармонізації усіх процесів для підвищення ефективності. Ми раді брати участь у таких зустрічах, які розвивають сферу вентильованих фасадів і будівельну галузь у цілому".

Пан Олександр зазначив, що, незважаючи на наявність проблемних питань, таких як нестача кадрів, труднощі логістики тощо, існує можливість для розвитку якості продукції, підвищення стандартів, у тому числі щодо пожежної безпеки. Згадав про ініціативу Комітету КБУ з питань будівельної продукції, яка була недавно започаткована. Зокрема, під час засідання комітету обговорювалися: процес пошуку можливостей для збільшення обсягів будівництва фортифікаційних споруд; проблеми стандартизації; перспективи використання інноваційних технологій; процес розробки технічних умов і проведення сертифікації; практичний досвід; напрацювання та здобутки імплементації положень 305 Регламенту ЄС; проблема кадрового дефіциту і перспективи бронювання працівників будівельної сфери тощо. Спікер закликав долучатися до таких ініціатив, висловив подяку виданню Prof Build,організаторам та учасникам і висловив надію на подальшу співпрацю.

Цьогоріч генеральним партнером заходу виступила компанія Würth — Ukraine. Віктор Жинжер, менеджер із маркетингу, подякував організаторам зустрічі за можливість долучитись та презентував передові технології, інструменти й кріплення, які виготовляє компанія і які можуть бути використані для монтажу фасадів, а також розповів про роль висококваліфікованих інженерів для якнайкращого результату. Зокрема, Würth — Ukraine — дочірнє підприємство німецького концерну Adolf Würth GmbH & Co. KG. З 1993 року компанія поставляє в Україну високоякісні матеріали й інструмент професійного рівня для ремонтних робіт, монтажу і технічного обслуговування виробничого обладнання, а також для ремонту та обслуговування автомобільного і вантажного транспорту, сільськогосподарської та вантажної техніки. Нещодавно компанія відкрила інноваційний центр для розвитку і створення інноваційних продуктів.

Окрім широкого асортименту товарів, Würth — Ukraine пропонує комплексні рішення з поставки витратних матеріалів, установку Orsy-системи організації складу, мобільних майстерень ORSYmobil та ін.

В’ячеслав Коваль та Дмитро Дрепін, представники KMD Facade Solutions, галузевого партнера ProfVentFasad, проінформували учасників про кращі рішення у сфері вентильованих фасадів. Також під час виступу було розглянуто питання недосконалості нормативної бази та визначено низку проблем, які суттєво впливають на розвиток ринку НВФ. Приміром, тотальне копіювання, присвоєння чужих розробок та демпінг з боку підробок значною мірою діють як стримувальні фактори для формування якісного підходу при виборі НВФ. На жаль, частка таких матеріалів у загальному обсязі ринку зростає. Так, якщо у 2006 році частка імпортованого товару становила 90%, то до 2024 року вона знизилася до 3%. Проте частка копій на ринку становить 54%. Як доповнення, представники KMD Facade Solutions презентували нові власні розробки та аргументували переваги компанії і систем KMD.

Законодавче регулювання: зміни та проблемні місця

Законодавче регулювання є важливою складовою будь-якої економіки. З плином часу зміни в законодавстві стають необхідними для врахування тих змін, які відбуваються навколо, а також технологічного прогресу та нових викликів. Будівельна галузь не є винятком, і те, наскільки швидко всі змінні будуть враховані в регулюванні галузі,залежить від здатності ринку до швидкої адаптації. Тож питання змін у нормативній базі щодо будівельної продукції загалом та вентильованих фасадів зокрема стали однією з головних тем на бізнес-зустрічі.

Так, Геннадій Фаренюк, директор ДП "Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій", доктор технічних наук, професор, здійснив детальний аналіз нормативної бази в галузі проєктування та оцінки конструкцій зовнішніх стін із фасадною теплоізоляцією з вентильованим повітряним прошарком. Зокрема, говорячи про систему норм та стандартів, Геннадій Фаренюк окремо зупинився на вимогах щодо енергоефективності та надійності, де обов’язковою умовою є теплова надійність. Адже не може бути будинок енергоефективним, якщо його теплоізоляційна оболонка не є надійною за теплотехнічними показниками.
Не менш важливим було питання самої конструкції фасадної теплоізоляції зовнішніх стін будинків, яка є комплектом, що складається з набору виробів, які з’єднуються у збірну систему під час монтажу споруди. Він повинен мати характеристики, завдяки яким споруда після його встановлення забезпечуватиме необхідні енергетичні показники та показники безпеки під час експлуатації.

На жаль, в Україні залишається болючим питання якості комплекту, який потрапляє на будмайданчик. Адже згідно зі встановленими правилами на стадії проєкту вказуються характеристики та вимоги до комплекту, і тільки за фактом його поставки можна оцінювати, наскільки він відповідає прописаному в проєкті завданню. За словами гравців ринку, проблема з цього приводу є, і її не завжди можна вирішити. Плюс до всього виникають розбіжності стосовно вартості та логістики. Але в основі вирішення зазначеної проблеми має бути питання якості. Тобто будь-який постачальник продукції має забезпечити ті характеристики, які закладені в проєкті, адже це правила цивілізованого ринку. Звичайно, потрібно працювати над тим, щоб якомога більше вітчизняних виробників могли постачати свою продукцію на ринок України. Але вироби мають відповідати нормам і гарантувати якість.

Традиційним стало запрошення на ProfVentFasad представників ДСНС України. Юрій Фещук, заступник начальника науково-дослідного центру протипожежного захисту — начальник відділу нормативно-технічного забезпечення ІДУ НД ЦЗ ДСНС України, кандидат технічних наук, старший дослідник, презентував обґрунтування внесення змін до державних будівельних норм щодо забезпечення пожежної безпеки фасадних систем та розкрив проблемні питання стосовно оцінювання забезпечення умов для обмеження поширення пожежі по фасадах будівель. Зокрема, до нормативно-правової бази, яка регулює зазначені питання, належать:

  • Закон України від 02.09.2020 р. №850-IX "Про надання будівельної продукції на ринку";
  • Закон України від 05.11.2009 р. №1704-VI "Про будівельні норми";
  • ДБН В.2.6-33:2018 "Конструкції зовнішніх стін із фасадною теплоізоляцією. Вимоги до проектування";
  • ДБН В.1.1-7:2016 "Пожежна безпека об’єктів будівництва. Загальні вимоги";
  • Державні будівельні норми за функціональним призначенням будинків.

Пан Юрій також представив на огляд наукові дослідження з порівняння вимог щодо улаштування фасадів і теплоізоляції будинків з низкою європейських держав (табл. "Порівняння вимог до улаштування фасадної теплоізоляції"). Результати свідчать, що більшість 7-9-поверхових будинків уже мають негорючу фасадну теплоізоляцію. Також було проведено аналіз чинної нормативної бази та інших джерел інформації. У результаті було виявлено прогалини в термінології, тому сьогодні починає вводитись нова система термінології щодо пожежної безпеки, зокрема щодо фасадних протипожежних перешкод.

Окремо було покроково розглянуто розроблене методичне забезпечення для розрахункової оцінки способів запобігання поширенню пожежі зовнішніми огороджувальними конструкціями. Воно передбачає спрощений метод розрахунку температури полум’я вздовж висоти фасаду із застосуванням емпіричних коефіцієнтів, які враховують конструктивне виконання фасадної системи та табличний метод оцінки і прогнозування можливості запобігання поширенню пожежі по зовнішніх огороджувальних конструкціях.

Ольга Сидорчук, керівниця юридичної компанії SEMPRA LAW, присвятила свій виступ темі законодавчого регулювання ремонту, реставрації, утримання фасадів будинків та споруд. Насамперед пані Ольга нагадала присутнім про різницю у визначеннях видів будівництва і про те, які з них потребують отримання дозволу на виконання будівельних робіт (капітальний ремонт та реставрація). При цьому винятком є роботи з теплової ізоляції введених в експлуатацію житлових будинків (стін, даху, горища, технічного, цокольного, підвального поверхів), що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із незначними (СС1) та середніми (СС2) наслідками. Далі експертка детально зупинилася на етапах отримання дозвільної документації для об’єктів категорій СС1 та СС2. Наприклад, для отримання необхідного пакета документів для СС1 потрібно пройти 4 етапи:

  1. Отримання права власності/користування земельною ділянкою.
  2. Отримання містобудівних умов та обмежень земельної ділянки/технічних умов. Отримання будівельного паспорта.
  3. Проектування об’єкта будівництва (Стадія П).
  4. Подання повідомлення про початок виконання будівельних робіт.

Щодо реставрації фасадів пам’яток, то тут, за словами керівниці юридичної компанії SEMPRA LAW, є два ключові моменти. Перший: реставрація та ремонт фасадів пам’яток здійснюються лише за наявності письмового дозволу органу охорони культурної спадщини на підставі погодженої з ним науково-проєктної документації. Другий: роботи зі збереження об’єктів культурної спадщини проводяться згідно з реставраційними нормами та правилами, погодженими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони культурної спадщини. Будівельні норми та правила застосовуються у разі проведення робіт із збереження об’єкта культурної спадщини лише у випадках, що не суперечать інтересам збереження цього об’єкта.

На завершення виступу Ольга Сидорчук перелічила учасникам основні правила утримання фасадів. Зокрема, власники і користувачі будинків і споруд (їхніх частин, приміщень) зобов’язані: здійснювати роботи з підтримання фасадів будинків споруд, їх елементів у належному технічному стані для забезпечення архітектурно-естетичного вигляду та безпеки для пішоходів, мешканців, обслуговуючого персоналу; проводити ремонт елементів фасаду, покрівлі, своєчасне їх фарбування. При цьому роботи із проєктування та виконання ремонту, реконструкції, реставрації, реабілітації, консервації фасадів будинків та споруд виконуються на підставі розпорядження відповідної районної державної адміністрації, а в межах зон охорони пам’яток, історичних ареалів міста — Київської міської державної адміністрації після затвердження паспорта та на підставі контрольної картки про порушення благоустрою.

Натомість паспорт фасаду будинку, споруди оформлюється як невід’ємна частина архітектурно-технічного паспорта об’єкта архітектури або окремим документом для наявних будівель і споруд, на які немає первісної проєктної документації. Будь-які зміни стосовно фасадів, у тому числі щодо заміни опорядження, колористичного рішення, розміщення реклами, елементів інформаційно-комунікаційних систем та технологічного обладнання, обов’язково вносяться до архівного примірника паспорта на підставі погодженої проєктно-дозвільної документації. Відповідно, роботи з опорядження фасадів будівлі, будинку, споруди виконуються після отримання органом місцевого самоврядування погодження паспорта опорядження фасаду будівлі (споруди).

Сергій Січний, виконавчий директор Асоціації розробників і розповсюджувачів кошторисних програм, кандидат економічних наук, член-кореспондент Академії будівництва України, пояснив учасникам ProfVentFasad, як назви торгових марок та будівельних технологій потрапляють у бази кошторисних програм (АВК-5, АС-4 та ін.).

Так, нормативними документами в цьому контексті є Кошторисні норми України "Настанова з визначення вартості будівництва" та Кошторисні норми України "Настанова з розробки елементних кошторисних норм".

Окрім державних норм, є кошторисні норми підприємств та індивідуальні. Серед елементів кошторисних норм підприємств, які визначає власник: склад робіт, витрати праці, механізований інструмент, машини і механізми, матеріали, а також порядок застосування та внесення змін. Тобто, розробляючи норми, виробник фактично регулює такою нормою взаємовідносини між учасниками ринку: проєктувальником, підрядником і замовником. Коротко кажучи — він встановлює правила щодо своєї продукції.

Варто зауважити, що Кошторисні норми України "Настанова з розробки елементних кошторисних норм" цілком конкурентні і не гірші за ті, що діють у країнах Європейського Союзу.

Окремим питанням стоїть розмір заробітної плати. У документах Міністерства вказано нижню межу заробітної плати, яка на сьогодні перебуває на рівні 13 000 грн. При цьому замовник може ставити будь-яку, головне — не нижче за вказану. Але не всі знають, що розмір заробітної плати досить часто обмежують саме місцеві органи виконавчої влади, коли своїми рішеннями встановлюють його в межах 13-15-16, а потім розповідають, що це Міністерство ухвалило таке рішення. Тож варто більш уважно вивчати документи та законодавчі норми.

Оксана Сак, заступниця директора ТОВ "Бюро ІРІС", експертка РТВ (Національного інституту метрології Німеччини), головна аудиторка Національного агентства з акредитації України; голова ТК 89 "Оцінка відповідності"; керівниця органу із сертифікації, продовжила тему законодавчих норм та розглянула умови введення в обіг будівельної продукції на ринку України відповідно до Закону України "Про надання будівельної продукції на ринку", який імплементує положення Регламенту ЄС №305/2011. Зокрема, пані Оксана виділила сім етапів введення будівельної продукції на ринок України:

  1. Визначити, чи поширюється на вашу продукцію дія закону України "Про надання будівельної продукції на ринку".
  2. Визначити, які регламентні технічні специфікації з "Переліків" стосуються вашої продукції.
  3. Обрати систему оцінки та перевірки стабільності показників будівельної продукції.
  4. Перевірити наявність усієї необхідної технічної документації або розробити її, щоб здійснити оцінку відповідності продукції.
  5. Обрати призначений орган з оцінки відповідності (ООВ) або орган з визначення технічної прийнятності (ОВТП) та провести встановлені системою оцінки й перевірки стабільності показників будівельної продукції. За позитивних результатів — отримати від призначеного ООВ або ОВТП відповідні документи.
  6. Скласти декларацію показників будівельної продукції.
  7. Наносити на продукцію знак відповідності технічним регламентам.

Також спікерка окремо зупинилася на відповідальності виробників та штрафах, встановлених ст. 44 Закону України "Про державний ринковий нагляд та контроль нехарчової продукції", які накладаються за кожен вид, артикул або партію продукції, яка є небезпечною, становить ризик та/або не відповідає встановленим вимогам, незалежно від кількості одиниць такої продукції та/або місць реалізації. Для прикладу було взято кілька випадків.

  1. Введення в обіг продукції, яка не відповідає встановленим вимогам, — у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — 51 000 грн, а за повторне протягом періоду від одного року до трьох років вчинення такого самого порушення, за яке на особу вже було накладено штраф, — у розмірі шести тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — 102 000 грн.
  2. Введення в обіг продукції, що становить серйозний ризик, — у розмірі шести тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — 102 000 грн, а за повторне протягом періоду від одного року до трьох років вчинення такого самого порушення, за яке на особу вже було накладено штраф, — у розмірі двадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — 340 000 грн.
  3. Невиконання або неповне виконання рішення щодо вжиття обмежувальних (коригувальних) заходів щодо продукції, що становить серйозний ризик, — 170 000 грн.
  4. Невиконання або неповне виконання рішення щодо вжиття обмежувальних (коригувальних) заходів щодо іншої продукції — 102 000 грн.
  5. Створення перешкод шляхом недопущення проведення перевірок характеристик продукції — 170 000 грн.

Оцінка, проблеми та стратегії

Другий блок виступів був спрямований на визначення загальної картини на будівельному ринку через призму ринку нерухомості; проблем, які мають суттєвий вплив на ринок, а також визначення стратегій для успішної реалізації проєктів.

Олександр Павлов, Business Development Manager ЛУН, здійснив детальний порівняльний аналіз показників ринку нерухомості 2021-2023 років та визначив основні змінні. Так, якщо подивитись на ТОП-6 регіонів за кількістю ЖК у продажу станом на березень 2024 року, то побачимо, що серед лідерів: Київський (Київська область — 235 та м. Київ — 182), Львівський — 242, Одеський — 134, Івано-Франківський — 99, Хмельницький — 87 та Тернопільський — 82 ЖК. При цьому сумарно зазначені шість регіонів закривають 70% від загальної кількості житлових комплексів, які наразі пропонуються до продажу в Україні.

Тож, як бачимо, розмови про те, що ринок житлової нерухомості, особливо "первинка", мертвий чи на ньому нічого не відбувається, або ж ринку немає — не відповідають дійсності. Адже, якщо подивитися на факти, які свідчать, що за два роки від повномасштабного вторгнення рф було відкрито продажі нових ЖК і 344 повністю продались, очевидним є те, що на ринку все-таки є життя і є рух. Так, це не ті масштаби, які ми мали до 24 лютого 2022 року, але цифри говорять про те, що ринок точно є.

Тепер щодо цін. Пан Олександр акцентував увагу на змінах у питанні лідерства. Приміром, якщо в січні 2022 року ТОП-5 міст із найбільшою ціною за квадратний метр житла очолював Київ (35 тис. грн/м2), то сьогодні безсумнівним лідером є Львів, де вартість квадратного метра житла становить 51,1 тис. грн/м2. Звичайно, тут потрібно врахувати і загальне здорожчання житла, але зміщення акцентів на західні регіони України чітко простежується. Більше того, в ТОП-5 міст із найбільшою вартістю квадратного метра житла в поточному році увійшов Ужгород, який посів третє місце в рейтингу з ціною 42,6 тис. грн/м2. Тобто тут настільки активний попит, що вартість зіставна з містами-мільйонниками.

Узагальнюючи, представник ЛУН вказав на зміну ролі регіонів у продажах "первинки". Наприклад, якщо порівняти 2021 та 2023 роки, то у лівобережних регіонах України стало продаватись утричі менше квартир, ніж продавалося раніше. У правобережних — у півтора рази більше, у Львові — у два рази більше, в Києві — у півтора рази менше.

Ніхто не буде сперечатись, що сектор будівництва України вже зазнав значних втрат через повномасштабну війну, 

особливо у східних регіонах. Відновлення країни потребує значних інвестицій та людського ресурсу. На жаль, багато людей уже залучені до Збройних Сил України, що призводить до втрати робочої сили на ринку праці. Тож розраховувати на швидке заміщення вакантних  місць не варто.

Василь Андреєв, заступник голови Федерації профспілок України, голова Профспілки будівельників України, порушив для обговорення одну з болючих тем на ринку — щодо проблематики кадрів. На його думку, це один із пріоритетних напрямів, на який потрібно звернути особливу увагу. Адже Україна — не настільки розвинена країна, щоб людську працю могли частково замінити технології. Також не варто орієнтуватися на позитивні очікування Національного банку України, де, згідно з проведеними дослідженнями, у перший рік після перемоги прогнозують повернення 70% українців, які виїхали на початку повномасштабного вторгнення.

Пан Василь висловив думку, що єдиний вихід для всіх, хто залучений у будівництві, — це готувати кадри для себе. Це можуть бути курси, різні семінари, на яких людина зможе за короткий проміжок часу отримати базове розуміння про ту чи іншу справу. Звичайно, там не зможуть навчити всього, але такі короткотермінові курси необхідно впроваджувати для кожної професії. На жаль, сьогодні держава вже відсторонилась від цього, і ринок має діяти сам. Для прикладу, голова Профспілки будівельників України ознайомив учасників із проєктом ХАБів неформальної професійної будівельної освіти ПРОФБУД — як варіантом вирішення питання кадрового "голоду".

Олексій Хохлов, співзасновник агентства стратегічного маркетингу GoMarketing, свій виступ зосередив направильному розумінні ролі маркетингу в розвитку бізнесу. Адже саме маркетинг має працювати на те, щоб були черги до відділу продажів. Тоді як реклама — це спосіб донесення до вашого клієнта всього, що є маркетингом.

Також спікер зазначив, що передусім маркетинг складається з трьох ключових елементів: продукт (те, що бачить клієнт, коли контактує із пропозицією), вітрина (місце, де цей продукт розташовано) та покупці. Водночас щоб створити продукти, які хотіли б придбати, GoMarketing пропонує використовувати модель із кількох кроків: визначити цільову аудиторію, бо це дасть розуміння, якою мовою розмовляти з клієнтами; визначити заперечення, тобто окреслити фактори, які вплинули на відмову купувати продукт; ключові фактори вибору; порівняння з конкурентами та створення матриці порівняння тощо.

Валерій Котляр, СЕО та керівник компанії BarkS, продовжив тему маркетингу і запропонував розглянути стратегії успішної реалізації навісних вентильованих фасадів, які компанія BarkS апробує в повсякденній роботі. Серед головних тез спікера: сутність експертності полягає в компетентності менеджера, точності розрахунків, наявності власного виробництва і робочого проекту.

"Якщо коротко розбиратись, хто такий менеджер, то це людина, яка управляє процесом продажів. Він спочатку має зрозуміти, що потрібно клієнту, а потім рекомендувати саме те, що буде максимально відповідати вимогам проєкту. При цьому не можна відкидати той факт, що на ринку ще лишилось багато стереотипів щодо посади менеджера. Досі є побоювання, що основне завдання менеджера — це "впарити" товар. Ні, менеджер перш за все технічно правильно розуміє, які матеріали необхідні замовнику, орієнтується в технічних питаннях та проходить регулярний контроль кваліфікації (не рідше, ніж раз на 6 місяців). Саме ці та інші вміння дозволять уникнути найбільш поширених ризиків, як, приміром, неправильний розрахунок необхідної кількості матеріалу, порушення термінів поставки (коли обіцяють неправдиві терміни виготовлення матеріалу), поставка замовникам не того, що потрібно, та ін.

Сам етап реалізації проекту завжди починається з точності розрахунку, з бюджетування для того, щоб зрозуміти інвестиційний план. Тобто, якщо не проводити відповідність розрахунків, може бути зрив термінів реалізації проекту через неправильну комплектність замовлення; істотне зниження терміну експлуатації будівлі з високою ймовірністю ремонту вже протягом найближчих 5 років; можливість переплати за проєкт або купівля недостатньої кількості матеріалів; нижча вартість на вході, яка призводить до прихованих переплат.

Тож, щоб уникнути вище перерахованих факторів, варто дивитись на наявність досвідчених конструкторів, робити розрахунок навантажень, що гарантує довговічність конструкцій, враховувати, що швидкість монтажу залежить від обраної системи, а чесна комерційна пропозиція убезпечить від «підводних каменів» та прихованих переплат.

Окремим пунктом в експертності стоїть робочий проєкт. Без нього не можна гарантувати якість, є ризик збільшення термінів процесу монтажу, ймовірність додаткових витрат тощо. Натомість наявність робочого проєкту дає чітку схему розташування облицювального матеріалу, точну кількість матеріалів для монтажу, контроль правильності виконання робіт, планування термінів виконання робіт, точний розрахунок та ін.

"Не менш важливо мати своє виробництво. На жаль, без власного виробництва та з недосконалою законодавчою базою, яка сьогодні регулює вітчизняний будівельний ринок, виникає багато ризиків. Серед найбільш поширених: імовірність зривів термінів постачання, відсутність достатньої кількості продукції за наявністю або зі швидким терміном виготовлення, залежність від логістичних факторів у поточних умовах невизначеності, відсутність можливості впливати на якість продукції. На противагу цьому власне виробництво забезпечує контроль якості вироблених матеріалів, оперативну заміну деталей у разі дефектів, відсутність форс-мажорних обставин із митницею, наявність товару на складах та короткий термін виробництва з прогнозованими термінами", — зауважив Валерій Котляр.

Артем Гончаренко, СЕО Агенції відбудови України, керівник фонду Реконструкції та розвитку України, презентував практичний досвід використання вентильованих фасадів у відбудові та цивільному захисті. Зокрема, було розглянуто кілька реальних кейсів уже встановлених захисних споруд та акцентовано увагу на використанні у вікнах скла, яке здатне витримувати вибухову хвилю певної сили. Для прикладу було взято виробництво Axor, де кожна партія фурнітури тестується відповідно до європейських стандартів EN 13126:8 та враховує кількість циклів відкривання, стійкість до навантаження і стійкість до корозії.

Дискусійні панелі

Для того, аби всі учасники зустрічі могли поставити свої запитання спікерам, організатори провели дискусійні панелі, тим самим залучивши до обговорень максимальну кількість спеціалістів. Багато запитань стосувалися сертифікації будівельної продукції і органів контролю. Зокрема, Оксана Сак, заступниця директора ТОВ "Бюро ІРІС", дала вичерпну відповідь, зазначивши, що в Україні процес акредитації досить вартісний, навіть порівняно з країнами Європи. Приміром, зараз у нас є понад 40 органів сертифікації будівельної продукції. Але це не значить, що всі вони працюють правильно, дотримуючись необхідних законних дій та технічних регламентів. Щодо того, хто має це все перевіряти, то наразі функції контролю належать ДІАМ.

Також виникали питання, чому важко відслідковувати порушення висотності, прибудови балконів та ін. Ольга Сидорчук, керівниця юридичної компанії SEMPRA LAW, зауважила, що основна причина — це бездіяльність органів, які повинні за цим стежити. З іншого боку, якщо ми говоримо про висотність, то тут є і зона відповідальності забудовників, які свідомо йдуть на порушення встановлених норм. Але є і позитивні зрушення у регулюванні таких питань, а саме введення електронної системи в будівельну галузь. Тобто цифровізація і відсутність «походів по кабінетах» покращили ситуацію щодо запобігання порушенням, але зрозуміло, що це все недосконало, і органи місцевого самоврядування та органи державної влади мають контролювати всі ці моменти.

Під час дискусійної панелі з питань подолання дефіциту спеціалістів будівельної галузі, спричиненого мобілізацією та міграцією, Олег Борисов, заступник голови ПРОФБУД, розповів про початок спільної роботи Профспілки з компанією BarkS та журналом Prof Build щодо проведення навчальних семінарів з навісних вентильованих фасадів. На сьогодні заходи, проведені на базі Чернівецького професійного будівельного ліцею і Броварського професійного ліцею, створили платформу для отримання професійних навичок з технологій навісних вентильованих фасадів для майстрів виробничого навчання, майстрів будівельно-монтажних робіт будівельних компаній та учнів закладів професійно-технічної освіти.

Одним з емоційних питань було бронювання працівників. Серед основних причин мізерної квоти на бронювання в будівельній галузі — наявність тіньового залучення кадрів. При цьому Юрій Сіденьков, генеральний директор проектної компанії "Юнівер", зазначив, що на ситуацію мають впливати і замовники, надавши приклад випадку в роботі своєї компанії.

Також для обговорення було порушено питання контролю за виконанням, наявності правильних кваліфікаційних норм, використання якісних матеріалів та ін.
На завершення організатори заходу в особі Світлани Шах та генеральний партнер Würth – Ukraine в особі Віктора Жинжера провели серед учасників ProfVentFasad розіграш, де подарунком стала продукція з лінійки компанії Würth — Ukraine.

За матеріалами: profbuild.in.ua

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 26.06.2024 09:00